Paula Holmila

Mieluummin radiokanava kuin lehti

Harmittaa. Kun klassinen radiokanava oli toimimatta jonkin aikaa, monet kokivat sen suureksi puutteeksi. Kun RondoFM aloitti viime keväänä klassisen musiikin ympärivuorokautisen tarjonnan, se oli tervetullutta ja tarpeellista. Tästä kertoo jo se, että ilman suurempia ponnistuksia kanavan viikkokuuntelijamäärä nousi 100 000:en.

Kanavan johdossa suunniteltiin, että siitä kehitettäisiin kulttuuriradio, jollaisia toimii monissa maissa, mm. Saksassa. Konsepti oli, että tarjotaan muutama tarkoin valikoitu, korkeatasoinen erikoisohjelma eri taiteenaloilta, mutta pääasiassa kuitenkin klassista musiikkia ja sitä käsitteleviä ohjelmia, ehkä jopa ruotsiksi. Tällaiselle kanavalle oli suurta tarvetta ja konsepti tuntui minusta niin hyvältä, että tein pari tunnin ohjelmaa nimeltä Näyttelykuvia, joissa ehdin käsitellä arkkitehtuuria, muotoilua ja kymmeniä näyttelyitä, joista kukaan ei yleensä kerro julkisuudessa yhtään mitään. Valitsin tarkoituksella jopa esikoisnäyttelyitä ohjelmaan.

Kanavalle palkattiin markkinointihenkilö, mutta tämä ei ollutkaan kiinnostunut mainosten hankinnasta, vaan halusi synnyttää ”terveen, hyvinvoivan lapsen”, lifestyle-kulttuurilehden Lumon. Minuakin pyydettiin mukaan Lumoon. Ehdotin kirjallisesti, tämä oli heinäkuussa, että lehden perustamista siirrettäisiin ainakin vuodella, vetosin median ja kulttuurin tuntemukseeni. Yleensä ei aleta laajentaa ennen kuin varsinainen toiminta, tässä tapauksessa radiokanava, on vakiintunut. En uskonut lehteen, radiokanavan tarpeeseen uskoin. Pelkäsin myös, että musiikkilehti Rondon tulevaisuus vaarantuisi, onhan se parhaita ja vanhimpia kulttuurilehtiämme, mutta organisatorisesti mukana yrityksissä.

Ohjelmakaavio alkoi olla mielenkiintoinen, teatteria, oopperaa, kaupunkikulttuuria. Mutta markkinointihenkilö ei ehtinyt muilta kiireiltään hankkia mainoksia radiokanavalle, johon hänet oli palkattu ja joka kai maksoi hänen palkkaansa loppuun asti. Yksi RondoFM:n neljästä perustajasta, lifestyle-lehden lumoihin joutunut henkilö väittää nyt julkisesti, että RondoFM on lopetettava, koska sille ei saatu mainoksia. 

RondoFM:lle olisi ollut mahdollista saada mainoksia, jos niitä olisi hankittu. Lumoon en lähtenyt mukaan, koska minusta lehdelle ei ollut tarvetta, minusta esimerkiksi Image on sen verran korkeatasoinen, ettei sille edes tarvita kilpailijaa ja on pilvin pimein muitakin lifestyle-lehtiä. Saahan lehtiä perustaa, ja mukavaa, jos niitä on paljon, mutta tässä kontekstissa en hanketta ymmärtänyt.

Olen monta kertaa julkisesti sanonut, että minusta radiokanava YLE:n ykkönen hoitaa kulttuurijournalismin tiedotusvälineistä kaikista monipuolisimmin ja parhaiten Suomessa. Luulen silti, että jopa YLE:n kannalta olisi hyvä, jos maassa olisi myös kaupallinen kulttuuriradio. Osa RondoFM:n omistajista oli jo päättänyt lähteä kanavan kanssa omille teilleen eli irrottaa sen toivottomasta lehtihankkeesta. Toivottavasti omistajat löytävät kanavalle muutaman valistuneen rahoittajan, koska maassa tarvitaan kulttuuriradiotakin.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/12/klassisen_musiikin_kaupallinen_radiokanava_rondo_fm_rahoituskriisissa_2224561.html

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Rondo+FM+etsii+uusia+sijoittajia+rahapulaansa/1135262435697

Paula Holmila

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Risto Nordell (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus, jota en halua muuten kommentoida, mutta sitä mieltä olen, että mitä enemmän klassinen musiikki soi radioaalloilla, sen parempi se on KAIKILLE alan toimijoille. Klassisen musiikin marginalisointi sähköisessä mediassa tuntuu jatkuvan - se ei ole hyvä asia. Tarjonta kun luo myös kysyntää!!

Käyttäjän paulaholmila kuva
Paula Holmila

Kiitos suuresti arvostamani musiikkitoimittaja Risto Nordell. Uskon, ettet ole ajatuksinesi yksin YLE:ssäkään.

Tanja Pihlajamäki (nimimerkki)

Kiitos Paula, asiallinen kirjoitus ja täyttä faktaa. Suomen "musiikki-ihmemaahan" täytyy kyllä mahtua YKSI kaupallinen klassinen radiokanava. Se on ollut mahdollista Classic Radion perustamisesta alkaen (1992). Menestys on ollut toki ollut hyvin vaihtelevaa, kuten aivan kaikilla tämän maan kaupallisilla radiokanavilla (tappiollinen toiminta ei todellakaan ole vain klassisen kanavan yksinoikeus), mutta tavalla taikka toisella toimintaa on aina pystytty jatkamaan. Jopa kyseenalaista mainetta niittänyt 4Radio Oy pystyi myymään mainosaikaa Classic Radioon kohtalaisella menestyksellä - näin siitäkin huolimatta, että kanavan ostamisesta ja omistamisesta huolimatta, radioaseman ylläpitäminen ei tuntunut olevan ko. yrityksen ydinliiketoimintaa.

Uskon vahvasti, että klassisen radioaseman menestystarinan luominen on tahdon asia. Suomessa on paljon tahoja, mainostajia ja sponsoreita, jotka varmasti haluaisivat profiloitua laadukkaan musiikki- ja kulttuurimedian tukijana. Mutta onko heille tarjottu minkäänlaista visiota siitä, millä tavoin he voisivat hyötyä yhteistyöstä? Onko kaikkia mahdollisia tahoja edes yritetty asiallisilla yhteistyöehdotuksilla lähestyä? Tuskin.

Rondo FM:n toimitusjohtaja vetoaa lausunnoissaan myös alhaisiin kuulijalukuihin. Se, että yhtenä maaliskuisena päivänä vain alkaa yhtäkkiä kuulumaan eetterissä, ei vielä riitä tavoittamaan Classic Radion entistä, laajaa ja uskollista kuulijakuntaa. Jälkiviisaana voi todeta, että pieni panostus kanavan markkinointiin olisi tuonut aivan varmasti moninkertaisen summan euroja mainos- ja sponsorituloina, puhumattakaan siitä, että myös itse asia, eli kuulijat olisivat kanavan löytäneet.

En voi muuta kuin toivoa, että kanava nyt viimein päätyy oikeisiin, asiallisiin käsiin ja sen toimintaa voidaan jatkaa. Suomen lukuisat klassisen musiikin ystävät ovat ansainneet kyseisen kanavan.

Leporello (nimimerkki)

Useassa maassa on klassinen kanava tai kulttuuriradio, joka toimii mainosrahoilla. Toivottavasti harkitsematon lehtihanke ei kaada radiokanavaa, siltähän nyt vaikuttaa.Klassinen radiokanava ja/tai kulttuurikanava olisi tärkeä sivistysmaassa. Kai nyt muutama valistunut mesenaatti löytyisi tällekin?

Kuuntelija (nimimerkki)

En millään viitsis kuunnella paasausta ja rokkia muilla kanavilla koko ajan, että pitäkää nyt ihmeessä se soimassa, toivon minä.

Toimituksen poiminnat