Paula Holmila

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

”Svenska talande bättre folk”

Muutamia vuosia sitten eräässä aika kaavamaisessa amerikkalaisessa televisiosarjassa – muistaakseni se oli Todistettavasti syyllinen – oli aiheena japanilaisten internointi toisen maailmansodan aikana Yhdysvalloissa.

Ohjelman käsittelytavasta kävi ilmi, että katsojien enemmistön oletettiin olevan täysin tietämättömiä tästä historian vaiheesta. Japanilaista alkuperää olevat amerikkalaiset perheethän vietiin pahamaineisille eristysleireille toisen maailmansodan loppuvuosiksi.

Leireille joutui japanilaistaustainen riippumatta siitä, oliko hän ensimmäisen vai viidennen polven kansalainen.

Eristysleirit eivät olleet tuhoamiskeskuksia kuten natsien keskitysleirit. Mutta niiden syntyä edelsi samantyyppinen kampanjointi japanilaisten epäilyttäviä kansallisia ominaisuuksia kohtaan kuin mitä kampanjointia käytiin 30-luvulla kansainvälisesti juutalaisista.

Tämä häpeällinen historian vaihe oli pitkään vaiettu Yhdysvalloissa, ja siksi olinkin niin ällistynyt, kun tavallinen sarjafilmi otti sen käsittelyyn vieläpä varsin humanistisessa hengessä.

Vasta 1900-luvun lopulla Yhdysvalloissa alettiin hallitustasolla tutkia japanilaisten internointeja, ja nämä tutkimukset johtivat myöhemmin vääryyden myöntämiseen ja miljardikorvauksiin.

Pari vuotta sitten käänsin kouluja varten amerikkalaisen psykologian opetuselokuvan,
jossa käsiteltiin asenteita ja stereotypioita. Se oli häikäisevän hyvin tehty filmi, ja siinä käytettiin esimerkkinä stereotypioista juuri tätä koko 30-luvun kestänyttä kampanjointia japanilaisia vastaan ja japanilaisvastaisten asenteiden mahdollistamaa internointileirien syntyä.

Stereotypiat, kansakuntaa tai toista ihmisryhmää koskevat virheelliset yleistykset, edeltävät aina syrjintää ja väkivaltaa.

Stereotypiat ja niistä seuraavat ennakkoluulot ja viha tahtovat vahvistua taloudellisesti huonoina aikoina, tämä on historiallinen kokemus. ”Ajan henki” 30-luvulla oli nähdä juutalaisissa yhteisiä, negatiivisia piirteitä, jotka ikään kuin olivat oikeuttamassa tulevia tapahtumia.

Lukekaapa vaikkapa Aino Kallaksen kuvaus Lontoon juutalaiskortteleista ajalta, jolloin Oskar Kallas toimi Viron Lontoon suurlähettiläänä. Se on niin pöyristyttävän antisemistinen teksti, että hiukset nousevat pystyyn, eikä sitä ole haluttukaan erityisemmin muistaa hänen yhteydessään, vaikka kyllä se on julkaistu päiväkirjojen viimeisissä osissa.

Stereotypioitahan pidetään yleensä myös sivistymättömyyden ja tietämättömyyden osoituksina, eikä Kallas ollut sivistymätön tai tietämätön, muttei hän myöskään ollut immuuni ”ajan hengelle”.

Kun asuu Raaseporissa, jossa ruotsinkieliset ovat enemmistönä, tietää, etteivät he ole ”svenska talande bättre folkia”, vaan keskenään yhtä erilaisia kuin me suomenkielisetkin. Kun kuulee koko ajan ympärillään ruotsin kieltä, motivaatio oppia sitä entistä paremmin nousee kummasti.

Olen pitkään ihmetellyt, miksi täkäläiset kunnanisät eivät edistä ja kampanjoi kieliryhmien keskinäistä kommunikointia, vaan pikemminkin toimivat välillä päinvastoin.

Kieliryhmät elävät täälläkin liian erillään osittain kielitaidottomuuden vuoksi, ja asialle olisi helppo tehdä paljonkin. Mitä enemmän osataan ruotsin kieltä, sitä paremmin ymmärretään paitsi omaa vähemmistöämme myös naapurimaatamme Ruotsia mutta myös Norjaa ja Tanskaa, yhteistä historiaamme.

Kieli on avain keskinäiseen ymmärrykseen. Sama pätee tietenkin myös Venäjään ja venäläisiin, joista on vielä enemmän ikäviä stereotypioita.  

Minusta suomalaiseen demokratiaan ei kuulu kielteisten stereotypioiden edistäminen, ei edes myötäily, vaan niiden kyseenalaistaminen.

Siksi ihmettelen varsinkin vihreitä ja vasemmistolaisia, mutta myös kokoomuslaisia ja keskustalaisia, jotka yrittävät osoittaa muka-kriittisyyttään antamalla periksi toisia ihmisryhmiä koskeville alkeellisille stereotypioille, ja jotka kosiskelevat perussuomalaisten äänestäjiä kyseenalaisia asenteita myötäilemällä.

Tietämättömyyden ja ennakkoluulojen ruokkiminen ei johda hyvään eikä niille pitäisi antaa pikkusormen päätäkään. Ainoa lääke ennakkoluuloja vastaan on tieto.

 

    
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (97 kommenttia)

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Ainoa keino ennakkoluuloja vastaan on tieto:

Venäjän vastaisella rajalle rajavartijan virkaan ei pääse ellei osaa ruotsia!

Lainaus: Etelä-Saimaa 7.4.2008 (voimakkaasti lyhennetty) "Rajavartijat ja poliisit ovat suorittaneen kielilain mukaiset kielikokeet vuodesta 2006 lähtien. Tulli on on ollut hidasliikkeisin, mutta vaatimus toisen kotimaisen kielen taidosta tulee toukokuun alussa voimaan tulevaan asetukseen. Tähän mennessä tulli on edellyttänyt ruotsin osaamista vain ylemmissä viroissa." "Virkamiehille pakkoruotsi on oikea pakko. Kun laki antaa virantoimituksessa valtuuksia puuttua toisten vapauksiin, kansalaisten rajoittamaton oikeus on saada palvelua omalla kielellään kaikkialla maan rajojen sisäpuolella."

Koko artikkeli: http://www.esaimaa.fi/Uutiset---Uutiset-maakunnast...

Tai googlella: etelä-saimaa pakkoruotsi raja

Tulviiko Venäjältä ruotsinkielisiä paljonkin Suomeen eri asioissa? Ruotsin kielen vaatimusta itärajalla ei voida perustella silläkään,että "rajavartijoita voidaan tarvita Ruotsin rajalla".

Suomi ja Ruotsi on Schengen-aluetta. Sen vuoksi Ruotsin ja Suomen välillä ole ollut enää aikoihin rajamuodollisuuksia. Valtion viranomaisille vaan tieto ei ole vielä mennyt siitä. Eletään vain pykälien mukaan. Järjen käyttö on toissijaista.

Vieras (nimimerkki)

Entä sitten, kun tuo rajavartija siirtyy laitoksessa toisiin tehtäviin, joissa kielitaitoa tarvitaan jatkuvasti (esim. asioiden käsittely, asiakaspalvelu)? Käsittääkseni näitä siirtoja tehdään ja työntekijöillä taitaa olla jopa jonkinlainen velvoite siirtymiseen (vrt. Puolustusvoimat). Olet esittänyt ongelman, mikä on ratkaisusi niin että laitos myös toimii?

Jörgen (nimimerkki)

Terve Jarmo!

Ei niitten venäläisten takia tarvitse osata ruotsia. Mutta me ruotsinkieliset veronmaksajat matkustamme myös venäjälle ja odotusarvo on että kun maksan viranomaispalveluistani veroäyreillä niin he myös palvelevat minua tarvittaessa omalla äidinkielelläni kun he kohdistavat valvontatoimenpiteitä minuun saapuessani kotimaahani ulkomaanmatkalta.
Taitaapa moni ruotsin kansalainenkin saapua Schengen-alueelle venäjän ja suomen välisen rajan kautta...

Jos saat vakituisen viran tullista tai rajavartiolaitokselta voidaan olettaa että tulet liikkumaan virkapaikalta toiselle urasi aikana. Ajatus että tekisit vuoroja vaikkapa Raaseporin kunnan alueella missä saaristossa liikkuu satoja ruotsin rekisterissä olevia pienaluksia suomenruotsalaisten huviveneilijöiden lisäksi ilman että osaisit ruotsia on huvittava ajatus.

Jos minä olen oppinut suomea näinkin hyvin ( virkamies minäkin...) vaikka kielipohjani on ruotsi niin voin varmaan olettaa että suomenkielinenkin virkamies oppisi ruotsia tälle tasolle, ei täydellisesti mutta vähintään auttavasti?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kun asuu Raaseporissa, jossa ruotsinkieliset ovat enemmistönä, tietää, etteivät he ole ”svenska talande bättre folkia”, vaan keskenään yhtä erilaisia kuin me suomenkielisetkin. Kun kuulee koko ajan ympärillään ruotsin kieltä, motivaatio oppia sitä entistä paremmin nousee kummasti.

Olen pitkään ihmetellyt, miksi täkäläiset kunnanisät eivät edistä ja kampanjoi kieliryhmien keskinäistä kommunikointia, vaan pikemminkin toimivat välillä päinvastoin.

=> För de elitisterna lönar det sig inte. De behöver inte populismen därför, att hegemonin är tillräcklight för kontrollen.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Osaisiko joku sanoa, mikä Amerikan vastainen natsikortti tämä japanilaisten internoiminen oli ja miten se liittyy freudenthalilaiseen rasismiin Suomen tasavallassa? http://fi.wikipedia.org/wiki/Natsikortti

Kannattaa muistaa, että kansallisosialistisessa Saksassa ja Rooseveltin demokraattisissa Yhdysvalloissa oli paljon hyviä natseja, jotka eivät murhanneet ketään, jotka eivät puhuneet pahaa kenestäkään, jotka kasvattivat lapsensa tervehenkisesti ja olivat puolisoilleen helliä.

Esimerkki jälkimaailman arvostamista hyvistä natseista olivat mm. Erwin Rommel, joka eteni urallaan normaalia nopeammin puolueen laitamyötäisessä, reilu ja rehti Eduard Dietl, Lappimme puolustaja ja tietenkin kaikkien vasemmistointellektuellien sankari, Albert Speer, joka oli puhdaskätinen arkkitehti.

Albert Speerin organisaatiosta hirtettiin, ei valtakunnanministeriä itseään, vaan paikallinen annisinnemäki, merimies Friedrich Sauckel lähinnä siksi, että ei kuulunut keskiluokkaiseen keskinkertaiseen aatelistoon, vaan oli aivan tavallisen pätevä ja erinomainen merimies.

PUMMI (nimimerkki)

Miten Venäjän kielen opettelu Ruotsin sijasta liittyy mihinkään vainoihin. Vai näetkö sen ensimmäisenä askeleena Suomenruotsalaisten sulkemiseen leiriin.

Henry Bjorklid

Venäjänkielen taidolla saa duunia ja tekee fyrkkaa itä-Suomessa varsinkin.
Länsi-Suomessa ruotsinkielellä.
Kyllä meidän pitää osata naapurimaiden kieliä, mutta ei kaikkien tarvitse kaikkea osata. Ja heitäkin tarvitaan, jotka ei osaa kumpaakaan em. kielistä, mutta mahdollisesti muita EU-kieliä ja/tai hieman eksoottisempia kieliä.

Henry

Henry Bjorklid

On aivan selvää, että pakkoruotsista on päästävä eroon. RKP:n ja suomenruotsalaisten edut ovat eri asioita.
Suomenruotsalaisuudelle tehdään karhunpalvellus kun poliittiset puolueet pitävät kiinni pakko-ruotsista.
Tämä maa on erilainen eri osissa ja tarpeet täällä ovat täysin erilaisia.

RKP on itsessään instituutti, joka leimaa omalla käytöksellään suomenruotsalisiin tällaisen "Bättre Folk"-leiman.
RKP ei välitä suomenruotsalaisista tai kielestään vaan omasta vallastaan. Tämä tuli selvästi esiin, kun olin toisen puolueen ehdokkaana, he ilmoittivat, ettei äidinkieleni enää ole ruotsi (enkä siis olisi vaalikelpoinen Folktingetissä).

Sikoja.

Henry Björklid

Jouko Koskinen

Seuraavaksi nämä suuret tasa-arvotaistelijat vaativat karhujen kieliopin laudaaturin opettajilta. Onhan se alkuperäisesti alkuperäisempi täällä. Suomalaisten tasa-arvoksi riittää ruotsinkieli- ja leipäjonopakko.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

"RKP on itsessään instituutti, joka leimaa omalla käytöksellään suomenruotsalisiin tällaisen "Bättre Folk"-leiman."

Henryn kanssa täysin samaa mieltä. Olen kotoisin kaksikieliseltä paikkakunnalta ja en muista kyllä mitään "bättre folk" asennetta koskaan asioidessani ruotsinkielisten kanssa.

RKP on yksinkertaisesti vaatimuksissaan vieraantunut todellisuudesta.

Ei tässä kukaan ole ruotsinkielisiä ja heidän oikeuttaan puhua omaa äidinkieltään vastaan, vaan purkamassa hallinnollisia järjettömyyksiä kuten itä-suomessa olevan alemman virkamiehen kielitaitovaatimuksia.

RKP kääntää asian luonnollisesti taisteluksi heitä itseään vastaan.

Vieras (nimimerkki)

Tämä kirjoitus lienee toistaiseksi erikoisin lähestymistavaltaan pakkoruotsin kannattamiseksi!!!!!!!!!!!????

Vieras (nimimerkki)

Kiitokset Paula Holmila hyvästä, asiallisesta ja kiihkottomasta kirjoituksesta. Surullista nähdä, miten mm. kieliopetusta keppihevosena käyttäen tosiasiallisesti rakennetaan juuri vastaavaa kuviota, kuin kolumnisi alussa kuvasit. Ennakkoluulot ja niiden lietsominen naamioidaan kauniisti "tiedon levittämiseksi", esimerkkejä ei valitettavasti tarvitse tässäkään tapauksessa kaukaa hakea.

Allekirjoitan täysin kirjoittamasi "Minusta suomalaiseen demokratiaan ei kuulu kielteisten stereotypioiden edistäminen, ei edes myötäily, vaan niiden kyseenalaistaminen." Minun Suomeni on tällainen.

Herravihaaja (nimimerkki)

Olen samaa mieltä. Ruotsinkielisiä on turha syyllistää ja stereotypioida.Ongelma on muualla.
Koko maan kattavasta virallisen kaksikielisyyden pyhyydestä on tullut keppihevonen pienelle, mutta vallasta juopuneelle eliitille,
joka on itse kaksikielisyysideologian ruumiillistuma:
Täysin kaksikieliset virkamiehet ja poliitikot, joilla on nomenklatuuraan verrattava asema tässä yhteiskunnassa.
Pieni ruotsinkielinen kansanihminen on näille vain "tissejä kouriva juntti, joka ei osaa käyttäytyä suurlähetystön kutsuilla".
Tuo eliitti välittää vain itsestään, ja sylkee sekä ruotsinkielisen että suomenkielisen rahvaan päälle.
Virallinen (keinotekoinen) kaksikielisyys on tuon eliitin elinehto.

Ruotsinkielisten oikeudet ja paikallinen, aito kaksikielisyys voitaisiin turvata kevyemmillä, alueellisilla ratkaisuilla kuin koko maan kattava virallinen, mutta 2010 oloissa keinotekoinen kaksikielisyys. Mutta eliitti ei tietenkään vallasta hevillä luovu.

http://www.raseborg.fi/bloggar/harri/1936-rkp-ajaa...
Raaseporissa RKP yrittää eristää koko kaupungin muusta Suomesta,
omien valtapyrkimystensä takia.

Van Helsing (nimimerkki)

Jassoo! Ovat sitten rkp-läiset piirit palkanneet sinutkin påkkåruattia puolustavaan rintamaan. En nyt heti keksi tuollaiseen muuta syytä kuin että Holmila on alk. Holmlund, ja sinä puolustaisit täällä juuriasi.

Empatiaa ei siis riitä suomalaislapsille jotka pakotetaan pänttäämään koulussa täysin turhaa ja siksi vastenmielistä påkkåruattia?

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Suomen evl-kirkossa on ns. kaksikielisiä seurakuntia, jos kielivähemmistöläisiä on muistaakseni 20. Sellaisen seurakunnan kirkkoherraksi ei voi edes hakea, jos ei ole virkamiesruotsi suoritettu. Kuitenkin nuo 20 osaavat hyvin Suomea. Heille pidetään ruotsinkielinen jumalanpalvelus ehkä kerran vuodessa. Siihen osallistuu muutama ruotsinkielinen.

Itse en periaatteesta koskaan halunnut tuota paperia, kun ei ole pakko pyrkiä sellaiseen virkaan, jossa se on pakollinen. Muutin Yhdysvaltoihin, jossa parjää englanninkielellä ruotsalaistenkin kanssa, ja sieltä Japaniin, jossa ei pärjää ruotsilla eikä englannillakaan hyvin. Pitää osata japania, jota puhuu 130 miljoonaa ihmistä. Japaninkielestä on ollut minulle paljon enemmän iloa kuin ruotsinkielestä, jota en ole missään tarvinnut, en edes Oolandissa.

Vieras (nimimerkki)

Hyppään nyt vähän kolumninkirjoittajan aiheesta ja pahoitteluni siitä mutta on ihan pakko kysyä:

Mikäs sen evl -kirkon tarkoitus taas olikaan? Onko se kirkkoherra siellä seurakuntalaisiaan vai seurakuntalaiset kirkkoherraansa varten? Entäpä jos ne seurakuntalaiset eivät osaakaan niin hyvin suomea? Miksiköhän osallistumisaste jää niin alhaiseksi?

Olet siinä oikeassa, että virkoihin ei ole pakko pyrkiä jos homma ei kiinnosta tai siihen ei ole kutsumusta.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Mikäs sen evl -kirkon tarkoitus taas olikaan?"

Evankelis-luterilaisen kirkon tarkoitus on ollut jatkaa katolilaista karjalaisten ortodoksien eristämistä bysanttilaisista juuristaan.

Nykyään evankelis-luterilaisen kirkon tavoitteena on edistää lesbofeminismiä ja sukupuolten välistä luokkataistelua uusmarxilaisten taisteluoppien mukaisesti.

Lisäksi evankelis-luterilaisen kirkon tavoitteena on toimia sakraali- ja kultturakennusten Museovirasto II:na.

jeb jeb (nimimerkki)

Aika erikoinen kirjoitus. Jos kirjoittaja viitsisi kertoa, että onko mulla jotain ennakkoluuloja myös saamelaisia vastaan, kun en halua, että lapseni opiskelee heidän kieltään.

Itse asun Lauttasaaressa, missä noin 15% väestöstä on ruotsinkielisiä ja valtaosa naapureistakin tuntuu puhuvan keskenään toista kotimaista. Kirjoittaja voisi myös kertoa, että millä tavalla kommunikointini heidän kanssaan paranisi siitä, että puhuisin heidän kanssa ruosteista virkamiesruotsiani sen sijaan, että he puhuvat kanssani suomea, jolla me kaikki tulemme hyvin ymmärretyiksi.

J. Gagarin

Onhan se toki suomenkielisten etu, etteivät ruotsinkieliset pysty hyödyntämään omaa salakieltään meidän selkämme takana. Ties mitä naapurisi vielä puhuisivat sinusta, jos tietäisivät, ettet ymmärrä.

J. Gagarin

Onhan se toki suomenkielisten etu, etteivät ruotsinkieliset pysty hyödyntämään omaa salakieltään meidän selkämme takana. Ties mitä naapurisi vielä puhuisivat sinusta, jos tietäisivät, ettet ymmärrä.

Anni Loren

Hyvä kirjoitus Paula Holmilalta. En oikein ymmärrä mitä Suomessa on oikeasti meneillään? Ihmiset tuntevat voimattomuutta asioiden edessä, työt karkaavat, ruuan hinta nousee, kansanedustajat ovat osoittautuneet lähinnä oman etunsa ajajiksi. Tässä tilanteessa monet alkavat keskittyä voimallisesti detaljeihin, kuten maahanmuuttajiin, romanikerjäläisiin ja ruotsinkielen asemaan koska haluavat tuntea voivansa käyttää valtaa edes johonkin nähden. Samaan aikaan näitä ihmisiä viedään kuin pässiä narussa. Kenen elämä paranee siitä ettei hän tai hänen lapsensa opi ruotsia?? Se tieto on näiltä ihmisiltä pois ja tieto on valtaa.

Muuten, tosta Cold Case sarjasta. Sehän on Jerry Bruckheimerin pajasta ja kuten Paula osuvasti kuvasit, "kaavamainen". Kaavamaisuudessaan kuitenkin usein viihdyttävä.

Ray (nimimerkki)

Olen täysin samaa mieltä. Ilmapiiri alkaa olla kuin 30-luvulla. Stereotypiat ja vihan lietsominen lisääntyy. Ihmiset hakevat kuin sokaistuneina syntipukkeja omiin vaikeuksiinsa ja epävarmuuteensa. Mutta aivan vääristä osoitteista.

Taloudellinen eliitti saa puuhata mitä haluaa ja poliittinen eliitti keskittyy lähinnä omien etujensa ajamiseen.

Totuus ja sivistys ovat häviäjinä ja populismi, yksinkertaisuus ja laumasieluisuus kukoistavat. Tyhmälläkin on taas mahdollisuus!

Lampinen (nimimerkki)

Voi jeesus mitä änkyröitä. Jos ihmiset eivät vain halua opetella turhaa ruotsin kieltä vaan sen sijaan tärkeäksi katsomaansa kieltä niin mitä tekemistä sillä on jonkun 30-luvun vainojen kanssa. Valot päälle!

Herravihaaja (nimimerkki)

Kenen elämä paranee siitä ettei hän tai hänen lapsensa opi ruotsia?? Se tieto on näiltä ihmisiltä pois ja tieto on valtaa. >>
Eipä ole kouluruotsin lukeneella juuri asiaa vallan käytäville.
Siksi senkin ajan voisi käyttää esim. jonkin maailmankielen lukemiseen.
Vaikkei valtaa sillä tulisikaan, saisi ainakin hyödyllistä oppia.
Kaksikielisyyseliitin suosikkiargumenttejahan on, että jokaisella on mahdollisuus ruveta kaksikieliseksi ja päästä eliittiin, kunhan lukee pakkoruotsinsa. Mutta kai sinne eliittiin pääsisi helpommin, jos jättää pitkän englannin lukematta ja lukee sen sijaan valinnaisen pitkän ruotsin..
Ehei, ei toimi sitenkään. Päästäkseen kaksikieliseliittiin pitää syntyä kaksikieliseen perheeseen, eikä mihin tahansa kaksikieliseen perheeseen, vaan ruotsi-suomi- kaksikieliseen. Silloin saa privilegiot ja korkeimmat virat, siis syntymällä oikeaan kastiin ja vaatimalla virallisen kaksikielisyyden säilyttämistä maailman tappiin, jotta kastin etuoikeudet ja mahtiasema säilyvät. google "kastilaitos"
Pakkoruotsi on nomenklatuuran vallankäyttöä rahvaaseen nähden.
Rahvaalle ei ole mitään hyötyä maan absurdista, valheellisesta, keinotekoisesta virallisesta kaksikielisyydestä.
Ruotsinkielisten oikeudet voitaisiin turvata kevyemmillä rakenteilla, ruotsinkielisten voimin, jos vain tahtoa olisi..

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Kirjoittaja ei ilmeisesti tunne ruotsia äidinkielenään puhuvia suomalaisia, joiden mielestä nk. "pakkoruotsi" (suurin osa aineista niin peruskoulussa kuin lukiossakin ovat pakollisia) olisi järkevintä muuttaa täysin valinnaiseksi peruskoulussa ja lukiossa.
Olen itsekin sitä mieltä, että niin ruotsin kuin monen muunkin kielen oppimiseen on paljon hyviä syitä. Pakkoruotsille en löydä yhtään hyvää syytä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Turhautuneen rajamiehen kommentti YLE:n keskustelusta:

"15 vuotta valtakunnan rajalla työskennelleenä tiedän tasan tarkkaan, että ruotsia en ole tarvinnut työni suorittamiseen vielä kertaakaan, vaikka sen osaamista minulta vaaditaan ja kieltä osaan. Venäjän kieli kuitenkin muodostaa n. 70 % asiointikielistä, englanti 10 % ja suomen kieli loput. Virkamiesruotsivaatimuksen vuoksi jotkut ovat jopa menettäneet työpaikkansa. Että semmosta täällä Kekkosslovakin rajalla, olkoonkin että Kekkonen oli suomalaisuusmies."

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/10/tutkija_suom......

Pertti Sakari (nimimerkki)

Pakkosuomi ja pakkoruotsi eivät kuulu tähän päivään!

Jokainen peruskoulun oppilas saakoon valita opiskelemansa kielet melko vapaasti!

Ummikko ruotsinkielisyys on ainoa tae ruotsin säilymiselle elinvoimaisena manner-Suomessa.

On turhaa haikailla Raaseporin kieliryhmien eristäytyneisyydestä. Vähemmistäkielen säilymisen tae on kohtuullinen eristäytyminen.

On hyvä, että ruotsinkielisissä kouluissa suoemn puhuminen on usein kielletty. Vielä parempi olisi, jos ruotsinkielisissä kouluissa ei pakotettaisi ketään opiskelemaan suomea.

Yrittäjä (nimimerkki)

Jälleen liuskatolkulla tekstiä eikä ensimmäistäkään järkiperustetta pakkoruotsille...mutta tottakai natsikortti.

Pakkoruotsileirissä tuntuu olevan tuo rima kovin matalalla, kenties paniikki manifestoituu hätäisellä retoriikalla ja epätoivoisilla olkinukeilla? En ole järin vaikuttunut...

Alli (nimimerkki)

Netissä kommentoitua:

"Kuulin Ylepuheesta toimittaja Paula Holmilan kriittisen puheenvuoron stereotypioista ja se ilahdutti suuresti. Kolumni on luettavissa myös US-blogina otsikolla “Svenska talande bättre folk“.

Pidän sitä, yhdessä Jera & Jyri Hännisen “Tuhansien aatteiden maa“- ja Tommi Uschanovin “Suuri Kaalihuijaus“-kirjojen kanssa järjen äänen pilkahduksena tässä idioottimaisessa pelon ja vihan täyttämässä uustaantumuksellisuudessa, johon poliitikot ja mediatoimituksetkin ovat sokeina menneet mukaan.

http://lvitra.wordpress.com/2010/10/07/audiovisuaa...

Projektipäällikkö (nimimerkki)

Tämä pakkoruotsi on sitten metka kieli. Kieli, joka ei kelpaa kenellekään muuten kuin pakottamalla tai rahallisten myötäjäisten kera. Aika reppana oikeastaan - kieleksi.

Vieras (nimimerkki)

Olipas huono kirjoitus kertakaikkiaan. Miten pakkoruotsi liittyy mitenkään jenkkien tekemiin kauhuuksiin Japanilaisille?

Pakkoruotsi keskustelussa tulisi käyttää nyt järkeä, eikä vetää natsikorttia tässäkin asiassa. Ajat muuttuu ja maailma sen mukana. Ruotsia ei monikaan tarvitse ikinä.

Vieras (nimimerkki)

Onko poliittinen mielipide kielteinen steterotypia? Höh, sinähän höpötät aivan höpöjä. Ei ole kyse ruotsalaisista rotuna, vaan Ruotsin kielestä. Kaikkea sitä saa lukea. Poliittiset mielipiteet kielteisiä stereotypioita! Koko pakkoruotsi on nuorempi kuin minä, ei todellakaan mikään monoliitti ole se.

Vieras (nimimerkki)

Ruotsin kielen asema suomessa aiheuttaa vaan turhia kustannuksia. Hus hus! Pois ruotsi!

Ihmettelen vaan (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus. Koko keskustelu pakkoruotsista (tai vaikka maahanmuutosta, joka on hyvin samankaltaista) taitaa kertoa enemmän keskustelijoista itsestään kuin mistään muusta. Tyytymättömyyttä on ilmassa, monet syrjäytyneet tuntevat olonsa voimattomaksi ja kohdistavat itseinhonsa ns. helppoihin maaleihin.

Vaikea uskoa että Suomessa todella on näin huonosti asiat. Ilmapiiri oli aivan toisenlainen vielä ihan muutama vuosi sitten.

Käyttäjän aleksieskelinen kuva
Aleksi Eskelinen

Kirjoittaja taitaa nyt itse vähätellä kritisoijia. Ehkä ylemmyyden tunteesta, ehkä silkasta tarkoitusperästä.
Kielikysymystä ei missään nimessä pidä yhdistää vähemmistöjen väheksymiseen tai kielteisten stretypioiden levittämiseen. Ehkä se on joillakin tarkoitus, mutta ei kaikilla. Joka tapauksessa, siihen turvautuminen ruotsia puolustaessa on väärin.
Sivistynyt ihminen kyllä kykenee kommunikoimaan ja ymmärtämään yhteistä historiaa, vaikka yhteistä kieltä ei ole (sellaista yhteistä kieltä, joka on toisella äidinkieli). Kommunikointi onnistuu yhteisellä "vieraalla" kielelläkin. Historian ymmärtäminen ja kunnioittaminen ei edellytä kielen opettamiseen vastoin tahtoa. Päinvastoin, epäoikeudenmukaisuuksiksi koetut asiat vahingoittavat keskinäistä ja historian kunnioitusta.

"Suomalaiset pitää ajaa kunnolla TURPA VERILLE LOUHIKKOON!" (nimimerkki)

"Vasta 1900-luvun lopulla Yhdysvalloissa alettiin hallitustasolla tutkia japanilaisten internointeja, ja nämä tutkimukset johtivat myöhemmin vääryyden myöntämiseen ja miljardikorvauksiin."

Ei Ei Ei!!! Ei ikinä! Ei suomenkielisille mitään miljardikorvauksia tartte antaa! Apartheid politiikka toimii juuri niinkuin pitääkin.

Soluttautujien ja apartheid politiikkojen yhteinen motto: "Suomalaiset pitää ajaa kunnolla TURPA VERILLE LOUHIKKOON!"

"Suomalaiset pitää ajaa kunnolla TURPA VERILLE LOUHIKKOON!" (nimimerkki)

"Vasta 1900-luvun lopulla Yhdysvalloissa alettiin hallitustasolla tutkia japanilaisten internointeja, ja nämä tutkimukset johtivat myöhemmin vääryyden myöntämiseen ja miljardikorvauksiin."

Ei Ei Ei!!! Ei ikinä! Ei suomenkielisille mitään miljardikorvauksia tartte antaa! Apartheid politiikka toimii juuri niinkuin pitääkin.

Soluttautujien ja apartheid politiikkojen yhteinen motto: "Suomalaiset pitää ajaa kunnolla TURPA VERILLE LOUHIKKOON!"

Outo kirjoitus (nimimerkki)

Luin juttua lähes loppuun asti luullen, että kirjoittaja perustelee pakkoruotsin vastustamisen puolesta. Olin vähän puulla päähän lyöty, kun kävi ilmi, että kirjoittaja olikin täkäläisen oudon rasismin kannalla. Siis sen, joka haittaa suomenkielisten suomalaisten kansainvälistymistä jonkun homeisen konservatismin takia. Sen, joka ruokkii vihaa tai ainakin harmistumista suomenruotsalaisia kohtaan.

Pakkoruotsin kannattajien perustelut muuttuva yhä oudoimmiksi, epätoivoisemmiksi, mikä kai kertoo siitä, että oikeus on voittamaisillaan. Hyvä!

Vieras (nimimerkki)

Erittäin fiksu mielipidekirjoitus hesarissa
Pakollinen kaksikielisyys näköjään vaikeuttaa osaavan ja koulutetun ulkomaisen työvoiman työskentelyä Suomessa. Ja nimenomaan koulutettujen maahanmuuttoahan on haluttu lisätä. Koulutettu suomea osaava työvoima ei kelpaa, mutta kouluttamattomat suomea osaamattomat romanit sitten ilmeisesti kelpaavat...

HS 25.6.2010:

"Sekä suomi että ruotsi ovat Euroopassa eksoottisia kieliä

Sinikka Münte

Yli puolet elämästäni Keski-Euroopassa eläneenä minun on vaikea ymmärtää, miksi Suomessa painotetaan niin voimakkaasti kaksikielisyyden, suomen ja ruotsin kielten osaamisen merkitystä. Euroopasta katsottuna molemmat kielet, sekä suomi että ruotsi ovat eksoottisia pieniä kieliä. Hyvin harva Suomen ulkopuolella edes tietää, että tässä maassa puhutaan kahta kotimaista kieltä - tai kolmea, jos saame luetaan mukaan.

Suomi on ollut EU-jäsen vuodesta 1995. Ihmiset opiskelevat, työskentelevät ja matkustavat ulkomailla enemmän kuin koskaan.

Englanti on se kieli, jolla kansainvälisissä yhteyksissä kommunikoidaan, myös tiedeyhteisössä. Pohjoismaiden yhteisissä kokouksissa kommunikoidaan englanniksi varmaankin sen vuoksi, että norjalaiset, tanskalaiset ja ruotsalaiset eivät välttämättä ymmärrä toisiaan.

Tiedän, että saksa, italia ja espanja ovat minulle suomalaisena yhtä helppoja oppia kuin ruotsi, ehkä helpompiakin. Keski-Euroopan kouluissa valinnaisena kielenä on latina, koska sen osaaminen helpottaa muiden Euroopassa puhuttujen kielten oppimista.

Suomen EU-jäsenyyden pitäisi näkyä myös maan kielipolitiikassa. Onko järkevää uhrata resursseja siihen, että kansalaiset osaavat kahta pientä ja eksoottista kieltä? Saataisiinko kaikille paremmat palvelut heidän omilla kielillään, jos keskitettäisiin palvelut kieliryhmille sen sijaan, että vaaditaan kaikilta molempien kielten osaamista?

Perheemme paluumuutto Suomeen vuonna 2005 oli kaatua siihen, että saksalaiselta mieheltäni vaadittiin sekä suomen että ruotsin osaamista, jotta hän voisi hammaslääkärinä hoitaa Helsingin maksusopimuspotilaita yksityisvastaanotolla. Ei riittänyt, että hän osaa hyvin suomea. Hänen kollegaltaan puolestaan kiellettiin potilaiden hoito siitä syystä, että hän osasi vain ruotsia, saksaa, venäjää ja englantia, mutta ei suomea.

Käytännössähän potilaat olisi voitu ohjata heidän omaa kieltään puhuvalle hammaslääkärille, ja tulkkipalveluiltakin olisi säästytty.

Kaksikielisyys mainitaan usein Suomen rikkaudeksi, mutta onko se rikkautta, jos molempien kielten vaatimuksella estetään muualta Euroopasta tulevien koulutettujen ihmisten kotiutuminen ja työskentely Suomessa? Onko Suomessa muu kaksikielisyys kuin perinteinen ruotsi-suomi toivottua? Onko meidän tulevaisuutemme suomalaisina rajoittua pohjoismaalaisiksi (Paavo Lipponen, HS 17. 6.) vai uskallammeko olla eurooppalaisia?

Onko aivan mahdoton ajatus, että sekä suomen- että ruotsinkielisille Suomen kansalaisille annettaisiin vapaus valita, haluavatko he opiskella toista kotimaista kieltä?

lääkäri
Espoo"

Gamma (nimimerkki)

Olipa hyvä kirjoitus. Koko pakkoruotsiasia kiteytettynä.

Inex (nimimerkki)

Kannattaa pitää mielessä, että kyseessä ei ole asioiden järkevyys vaan saavutetuista eduista ei haluta luopua ja etuoikeuksista halutaan pitää kiinni kynsin ja hampain.
Se on nykyään aivan sama mitä perusteluita ihmiset tuovat keskusteluihin kun pitäisi tarkastella näiden ihmisten motiiveja minkätakia he haluavat säilyttää kaksikielisyyden ja pakkoruotsin.

frank (nimimerkki)

Pakkoruotsin poistamisessa ei ole kyse syrjinnästä sen enempää Etelä-Afrikassa oli kyse syrjinnästä kun apartheid poistettiin. Kyse on enemmistön oikeuksista omaan itsemääräämisoikeuteensa. Miksi tämä on niin vaikea asia ymmärtää?
Minua hävettäisi aloittaa tarina erilaisista keskitysleireistä kun puhutaan Suomen kielipolitiikasta, niin täydellisen älyllisesti ala-arvoista tuollainen jorinointi on.

Ivan (nimimerkki)

Puurot ja vellit sekaisin. Kukaan ei ole ehdottanut mitään apatheidia ja vähemmistöjen oikeuksien polkemista. Kyse on vain pakkoruotsin poistamisesta. Mitä tulee kansanryhmien kanssakäymisen estämiseen, vähemmistöhän tässä on lehtitietojen mukaan kunnostautunut mm. erottamalla saman koulun ruotsin- ja suomenkieliset oppilaat aidalla!

a131 (nimimerkki)

Onkohan tässä nyt suhteellisuudentaju kadonnut? Kieltenopiskelun valinnaisuuden kannattaminen on samaa kuin ihmisryhmien eristäminen keskitysleireihin. Mielipiteensä kullakin.

Vieras (nimimerkki)

Ihan sama tilanne on Utsjoella suomen- ja saamenkielisten oppilaiden kohdalla. Utsjokisuun koulussa suomenkieliset lapset, tai edes saamelaiset suomenkielisessä opetuksessa olevat lapset, eivät saa kouluaikana ja välitunneilla olla missään tekemisissä saamenkielisessä opetuksessa olevien lasten kanssa.
Itse olen Utsjoelle muualta muuttanut ja täällä olen törmännyt todelliseen kielisortoon, jota harjoittavat saamelaiset suomenkielisiä kohtaan. Nyt täällä ilmeisesti kostetaan suomenkielisille kaikki se, mitä saamelaiset ovat kokeneet vuosikymmeniä sitten vääryydeksi kokeneensa.

Yksi hyvä esimerkki on sellainen, kun saamelaiset vanhemmat laittoivat lapsensa suomenkieliseen opetukseen, jotta lapsi oppisi myös suomea, koska saamenhan tämä lapsi heidän mielestään oppii jo kotona.
Nyt lapsi joutuu kärsimään sen takia, että hän on suomenkileisessä opetuksessa.
Kun esim. saamenkielisessä opetuksessa olevat lapset lähtevät Rovaniemelle _saamelaislasten_ kulttuuri- ja taidetapahtumaan, ei tämä lapsi pääse mukaan. Ei vaikka on 100%:nen saamelainen molempien vanhempien puolelta.
Eihän suomenlielisessä opetuksessa oleminen muuta sitä tosiasiaa, että lapsi on silti saamelainen ja kyllä saamelaislasten kulttuuritapahtuma kuuluisi varmasti myös hänelle, mutta suomekielisessä opetuksessa oleminen sen häneltä estää.
Varsinaista kielidiktatuuria harrastetaan Suomessa muuallakin kuin ruotsinkielisellä alueella, tai ruotsiksi.. :-/

Vieras (nimimerkki)

2 kertaan olen lukenut kirjoituksen enkä vieläkään ymmärrä mitä tekemistä tällä on pakkoruotsin kanssa.

Petri Kivikangas

Ruotsinkieliset varmaan ilolla opettelevat suomea, jotta voivat toimia paremmin yhteiskunnassamme. Opettelisin minäkin ilolla ruotsia, jos asuisin Ruotsissa.

Tammikuun lapsi (nimimerkki)

Eivät kaikki suomenruotsalaiset ole nykyisen kielipolitiikan kannalla

Kirjoittaja pyrkii RKP:n strategian mukaisesti, tiedostamatta tai ei, tekemään suomenruotsalaisista uhreja. Hän pitää vapaan kielivalinnan kannattajia mustavalkoisesti ruotsin kielen ja sen puhujien vihaajina. Mielestäni se on epä-älyllistä ja kertoo enemmän tällaisen kirjoituksen tekjiästä kuin asiasta. Pakko pilaa ruotsin kielen maineen, kuten jopa yksi HS:n otsikkokin tiesi kertoa pari viikkoa sitten ja RKP tekee sen ihan itse - siihen ei tarvita muita poliitikkoja kuin myötäilemässä ja vastaanottamassa säätiörahaa.

Kirjoitus on mielestäni selkeää propagandaa, joka pyrkii ohjaamaan julkista keskustelua pois asiasta ja eri tasolle tai paremminkin pyrkii sekoittamaan sitä.

Henry Bjorklid

Hear! Hear!

Tammikuun lapsi kirjoittaa:

"Eivät kaikki suomenruotsalaiset ole nykyisen kielipolitiikan kannalla

Kirjoittaja pyrkii RKP:n strategian mukaisesti, tiedostamatta tai ei, tekemään suomenruotsalaisista uhreja. Hän pitää vapaan kielivalinnan kannattajia mustavalkoisesti ruotsin kielen ja sen puhujien vihaajina. Mielestäni se on epä-älyllistä ja kertoo enemmän tällaisen kirjoituksen tekjiästä kuin asiasta. Pakko pilaa ruotsin kielen maineen, kuten jopa yksi HS:n otsikkokin tiesi kertoa pari viikkoa sitten ja RKP tekee sen ihan itse - siihen ei tarvita muita poliitikkoja kuin myötäilemässä ja vastaanottamassa säätiörahaa.

Kirjoitus on mielestäni selkeää propagandaa, joka pyrkii ohjaamaan julkista keskustelua pois asiasta ja eri tasolle tai paremminkin pyrkii sekoittamaan sitä."

_____________________

Svar: Du har rätt!
Det är precis som Du säger.
SFP, deras hejdukar och lakeijer gör hela frågan bara svårare. Till slut vill ingen lära sig svenska.

Tvång är aldrig populärt, det lärde vi oss redan på 1800-talet.
Tsaren är död, aldrig har ett språktvång överlevt, (ävenom alla småpåvar ej tycks inse detta.)

Henry Björklid

mika tiihonen (nimimerkki)

Pakkoruotsi pois, suomi on itsenäinen maa ja ruotsi on vähemmistökieli niin suomessa kuin maailmalla. Suomi ei ole Ruotsin osavaltio, on järjen köyhyyttä pakottaa suomalaisia pakolla opiskelemaan ruotsia. Perussuomalaiset saa ääneni, olenhan suomalainen ja suomen vastustajat voivat mielestäni muuttaa omiin maihinsa puhumaan omia kieliään.

Enemmin pakkosaksa kuin ruotsi, mielellään ei pakkoa ollenkaan.

Käyttäjän paulaholmila kuva
Paula Holmila

Kiitos vilkkaasta keskustelusta. En kyllä kirjoittanut pakkoruotsista, vaan erilaisuuteen kohdistuvista stereotypioista, joista tuo otsikon sanonta on aika hyvä esimerkki. Kielteiset stereotypiat kohdistuvat toiseuteen, myös vaikkapa homoseksuaalisuuteen tai toiseen uskontoon, ja niillä perustellaan eriasteista syrjintää. Siinä opetusfilmissä muuten kehotettiin tarkkailemaan itseään, koska kaikki syyllistyvät stereotypioihin... ja miettimään seurauksia. Kannattaisi tutustua sisä- ja ulkoryhmän käsitteisiin, ne auttavat tällaisessa itsekritiikissä.

Tulen juuri Berliinistä, jossa joka bussipysäkillä ja metroasemalla saa lukea natsien kauhuista. En tiedä, mikä olisi oikea tapa käsitellä historiaa ettei se toistuisi, mutta ainakaan Berliinissä ei voi välttyä "natsikortilta". Luultavasti tieto, tuskallinenkin, on kuitenkin parempi kuin tietämättömyys. "Natsikortin käyttäjän" stereotypiallako pyritään estämästä edes mainitsemasta tositapahtumia? Minusta tuo japanilaisesimerkin käyttäminen mainitsemissani amerikkalaisyhteyksissä oli paljon tehokkaampaa kuin esimerkiksi sisällissodan tai 60-luvun kansalaisoikeustaistelun, jotka tulevat ensimmäisinä mieleen.
Täällä Raaseporissa on paljon lääkäreitä ja muuta terveydenhoitohenkilökuntaa, jotka ovat opetelleet sekä suomen että ruotsin, mitä ihailen todella. Jos menisin töihin Sveitsiin Ticinon ja saksankielisen kantonin rajalle, opettelisin sekä italian että saksan
ja aloittaisin myös ranskan opinnot. Retoromanian ehkä jättäisin väliin;).

Holmila on suomennettu nimi, mutta en ole os. Holmila.

Kaipa tiesitte, että osa nimien suomennoksista tapahtui oman vierasperäisen, esimerkiksi venäläisen, taustan peittämiseksi ilmapiirissä, jota en haluaisi takaisin.

Vieras (nimimerkki)

" Jos menisin töihin Sveitsiin Ticinon ja saksankielisen kantonin rajalle, opettelisin sekä italian että saksan ja aloittaisin myös ranskan opinnot."

Miksi ihmeessä? Eikö muka ruotsilla pärjää?

Pohojan Poika

"Kaipa tiesitte, että osa nimien suomennoksista tapahtui oman vierasperäisen, esimerkiksi venäläisen, taustan peittämiseksi ilmapiirissä, jota en haluaisi takaisin."

Ehkä jonkin verran tapahtui noinkin vuoden 1918 ja 40-luvun sotien vuoksi ja aikaan.

Tiedän myös. että sadat tuhannet vaihtoivat kielitaistelun aikaan nimensä suomalaisiksi nimiksi. Entiset ruotsalaiset nimet saivat jäädä.

Sitä aikaisemmin suomalaisen oli vaihdettava suomalainen nimensä ulkomaalaiseksi nimeksi voidakseen opiskella yliopistossa ruotsiksi ja saadakseen viran hallinnossa, joka oli täysin ruotsalainen. Taustan peittämiseksi 1800-luvun suomalaisvihamielisessä ilmapiirissä.

Oletan että useimmat 1900-luvulla ruotsalaisen nimensä suomalaiseksi vaihtaneista muistivat sukunsa olleen aikoinaan suomalaisia, vaikka nimi oli pakosta pitänyt vaihtaa ulkomaalaiseksi.

Frank Frankenstein (nimimerkki)

"Kieliryhmät elävät täälläkin liian erillään osittain kielitaidottomuuden vuoksi, ja asialle olisi helppo tehdä paljonkin. Mitä enemmän osataan ruotsin kieltä, sitä paremmin ymmärretään paitsi omaa vähemmistöämme myös naapurimaatamme Ruotsia mutta myös Norjaa ja Tanskaa, yhteistä historiaamme."

Tähän voisi myös lisätä, että mitä enemmän Suomessa osataan suomen kieltä, sitä paremmin ymmärretään toisiamme. Kun asuin Ruotsissa lähes kymmenen vuotta, huomasin, että maan (siis Ruotsin) kielen osaamisesta on suurta hyötyä aivan päivittäin.

Voin aivan luottamuksellisesti kertoa, että kukaan ei vaatinut kaikkia ruotsalaisia opettelemaan suomea, vaikka maassa on vähintään yhtä paljon suomalaistaustaisia kuin Suomessa ruotsinkielisiä.

Myös lapsuuteni naapurustoon kuului suomeruotsalaisia, joiden kanssa oli helppoa tulla toimeen, koska he osasivat sekä suomea että ruotsia.

Kerro Paula hyvä, miksi valtaväestön on PAKKO oppia vähemmistön kieli, mutta vähemmistölle et aseta samaa vaatimusta?

frank (nimimerkki)

Jos palkintoja jaettaisiin nettikirjoituksista sarjassa "ylimielinen typeryys sormi pystyssä", niin tämä kyllä kannattaisi asettaa ehdokkaaksi. Aiheena siis ilmeisesti (?) on ruotsinkielen asema Suomessa ja tämä kirjoittaa:

"Lukekaapa vaikkapa Aino Kallaksen kuvaus Lontoon juutalaiskortteleista ajalta, jolloin Oskar Kallas toimi Viron Lontoon suurlähettiläänä. Se on niin pöyristyttävän antisemistinen teksti, että hiukset nousevat pystyyn..."

Ei hyvää päivää.

Pessi (nimimerkki)

Aistin tässä RKP:n laivaristeilyn jälkimaininkia. Samaa tuubaa muillakin "pakkoruotsisaiteilla". Muinaiset svekomaanitkin ovat heranneet "henkiin".

Kyllä fondirahalla saadaan kaaderit kehiin.

Vieras (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus Paula Holmilalta. Ainoastaan yhtä asiaa en siinä ymmärtänyt. Mitä on suomalainen demokratia? Lyhyeksi jääneen itsenäisyytemme aikana sellaista ei syntynyt ja enää siitä ei ole piirustustakaan jäljellä.

Pessi (nimimerkki)

"kielikylpy"

Muistan, että Raaseporissa jotkut r-kieliset laittoivat lapsensa SUOMENKIELISEEN kielikylpyyn joku vuosi sitten.

Siitähän poru nousi. Kaikki svekot nousivat yhtenä rintamana vastustamaan saastumisen takia. "Häviää se ja se"?

??? Logiikka hoi!

repe (nimimerkki)

USA:sta ja 30-luvusta puhuen sotaan valmistauduttiin Saksaakin vastaan koko 30-luvun. Propaganda saksalaisia vastaan jatkui 1900-luvun alusta ja I maailmansodan jälkeen jatkui estoitta. Roosevelt nosti propagandaa heti uusiin ulottuvuuksiin valtaan päästyäään. Saksaa kohdeltiin paljon huonommin kuin japania sodan jälkeen. Saksalaisia tapettiin läntisten miehitysvyöhykkeiden tahallisissa nälännhädissä miljoonia ja 1,5 miljoonaa saksalaista sotavankia murhattiin tuhoamisleireillä jättämällä ilman ruokaa amerikkalaisten ja ranskalaisten miehitysvyöhykkeillä. Jo sodan alkupäivinä saksalaisia siviilejä vastaan USA.ssa järjestettiin kristalliyön tapainen vaino, jossa sakksalaisia kuoli ja vammautui paljon enemmän kuin Kristalliyönä juutalaisia.

Jarmo Ryyti (nimimerkki)

Vieras kysyy mikä on "Mitä on suomalainen demokratia?"

Äänestetään vuosikymmenestä toiseen Rkp:lle hallituskumppanit Suomen hallitukseen. Se riittää demokratiaksi suomalaisille. Toistaiseksi.

17.4.2011 on äänestyspäivä.

Vieras xy (nimimerkki)

Suomenkielisten tarkoituksena on pakkoruotsin ja virkamiesruotsin poistaminen Suomesta, joten turha yrittää vääntää asiaa mitenkään siitä sivuun höpöttelemällä stereotypioista. Vain sivistymätön ihminen voi pakottaa suomenkielistä koululaista opiskelemaan pikkukieltä ruotsia merkittävien kulttuurien ja kielten sijaan. Pakkoruotsittajat sulkevat suomalaiset Euroopan periferiaan kahdella mikrokielellä keskenään pölisemään. Sekö on heidän motiivinsa?

Vieras (nimimerkki)

" Onko se holokausti niin pyhä lehmä, että piti kommentti poistaa. Pian varmaan pakkoruotsikin. Pidän kolumnistia tosi halveksittavana ihmisenä."

Míksei repe avaa omaa blogia ? siellä voisi kieltää holokaustia kellon ympäri ?

Vieras (nimimerkki)

On kai ruotsinkieliset kykeneviä oppimaan muitakin kieliä kuin ruotsia, luulisi palvelujen löytyvän ainakin suomeksi.

Pohojan Poika

"Kun asuu Raaseporissa, jossa ruotsinkieliset ovat enemmistönä, tietää, etteivät he ole ”svenska talande bättre folkia”, vaan keskenään yhtä erilaisia kuin me suomenkielisetkin."

Olet tietenkin oikeassa. Suomenruotsalaisilla on samat ruumiin toiminnot kuin meillä suomalaisillakin.

Mutta erojakin on.

FST:ssä pyöri sarja Bättrefolk och idioter. Bättrefolkilla tarkoitettiin suomenruotsalaisia ja idiooteilla sinua Paula Holmisto. Idiootiksi sinut teki se, että olet suomalainen.

Miten Raaseporissa on koulut järjestetty? Ovatko suomenruotsalaiset sielläkin eri rakennuksissa kuten Helsingissä ja Espoossa ja maksaako kunta suuremman summan suomenruotsalaisen lapsen koulutukseen kuin suomalaisen ja maahanmuuttajan? Helsingissä maksaa.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Suomessa pitäisi olla kaikkien kylttien ja katujen automaattisesti
suomen- ja ruotsinkielisesti merkattuja, koska olemme virallisesti
kaksikielinen maa. Näinhän ei nyt ole kuin rannikkoseudulla.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että koulussa ruotsia opiskelevilla
ei ole yhtälaista, tasa-arvoista mahdollisuutta ruotsinkielen konkreettiseen
havainnoimiseen elinympäristössä kaikkialla Suomessa. Moni aloitteleva
kielenopiskelija hyötyisi niistä pienistä mahdollisuuksista, joita
em. avuista olisi saatavissa kieliopintojen tueksi.

Rahoitus kaksikielisten kylttien hankintaan voidaan ottaa Rkp:ltä, koska siltä on työt jääneet tekemättä, mutta puoluetuki on kuitattu täysimääräisenä.

Typeryyttä kaksikielisyydestä syntyy silloin, kun ryhdytään vaihtamaan
suomen- ja ruotsinkielisten tekstien järjestystä sen mukaan, miten
kunnan suomen- ja ruotsinkielisten määräenemmistöinen jakauma menee.

Pakkoruotsista pitää silti päästä eroon.

Mies Shanghaista (nimimerkki)

Olisikohan aika, että Raaseporin ruotsinkieliset opettelisivat puhumaan suomea, noin vain kommunikoinnin parantamiseksi. Suomihan on Suomen valtakieli.

huusianna (nimimerkki)

Olipa erikoinen kirjoitus puolustaa pakkoruotsia ja käyttäen natsikorttia nurikurisesti.

Etkö ole huolissasi suomenkielen taidoista koska mainitset vain suomen kielen? Missä on se perustelu pakkoruotsille?

"Kieliryhmät elävät täälläkin liian erillään osittain kielitaidottomuuden vuoksi, ja asialle olisi helppo tehdä paljonkin. Mitä enemmän osataan ruotsin kieltä, sitä paremmin ymmärretään paitsi omaa vähemmistöämme myös naapurimaatamme Ruotsia mutta myös Norjaa ja Tanskaa, yhteistä historiaamme."

Seuraavassa on vähän natsikorttia aloittajalle kun se kerran otettiin esiin.

Ahvenanmaa on yksikielienen ja siellä on suomen puhuminen monessa paikassa jopa kielletty. Menestyminen ruotsin kielellä on on turvattu paremmin kuin suomen kielellä. Ruotsin kielellä saa helpommin opiskelupaikan kuin suomen kielellä. Suomalaiselle on koulunkäynti suomenkielellä edelleen etuoikeus.

Kaksikielisyys on apartheidia. Osa kansasta ei halua olla toisen kansanosan kanssa tekemisissä. He haluavat eristäytyä ja vaativat erityiskohtelua. Kaksikielisyys mahdollistaa syrjinnän. Vaatimalla kieleen perustuvia oikeuksia voidaan osa kansasta syrjäyttää.

Ruotsinkielisille on omat koulut, yliopistot, nuorisotalot, siirtolapuutarhat, ylioppilaslautakunta, terveyskeskukset, ja jopa paikkakunnat ym. Kuinka siis voisimme olla kaksikielinen maa kun ihmiset on jaettu kielen mukaan omiin yksikielisiin yhteisöihinsä, aivan kuten ennen apartheidin Etelä-Afrikassa?

Ruotsinkielinen saa mennä suomen kieliseen nuorisotaloon Turussa, mutta suomenkielinen ei saa mennä ruotsin kieliseen nuorisotaloon jos ei puhu ruotsia. Kaarinassa ruotsinkieliset vaativat että jos suomen- ja ruotsinkieliset koulut ovat samassa rakennuksessa, niin pitää olla eri sisäänkäynnit ja välitunnit eri aikaan ruotsinkielisillä ja suomenkielisillä. Kaksikielisyys on silkkaa apartheidia.

Ainoa koko maassa virallinen kieli on vieläkin ainoastaan ruotsi. Ruotsia saa puhua kaikkialla, suomea ei saa puhua ruotsinkielisessä tilassa. Näihin tiloihin kuuluvat ruotsinkieliset koulut, ruotsinkieliset siirtolapuutarhat, Ahvenanmaa, ruotsinkieliset nuorisotalot.

Suomalainen identiteetti erotettiin Ruotsista v.1809. Emme ole mikään ruotsalaisuuden sivuhaara. Haluamme olla ylpeitä suomalaisesta yksikielisestä suomalaisesta identiteetistä.

Miksi kaksikielisyys ei ole Ahvenanmaalla kulttuurinen rikkaus? Lastentarhassa Ahvenanmaalla oli laulettu säännöllisesti puoli tuntia viikossa suomalaisia lastenlauluja, koska osa lapsista oli suomenkielisiä. Paikallinen Landsting nimenomaisesti teki päätöksen jolla se kiellettiin. Siten lasten identiteettiin kajottiin koska kiellettiin suomenkielisten laulujen laulaminen. Ahvenenmaalle ei voi perustaa edes yksityistä suomenkielistä koulua puhumattakaan että annettaisiin äidinkielen opetusta suomenkielellä. Sairaanhoitajat Maarianhaminan sairaalassa ei saa puhua suomea edes kahvipöytäkeskusteluissa kahvitunnilla.

Suomessa ei ole kaksikielisyyttä on vain kaksinkertaista yksikielisyyttä. Perustuslaissa sanotaan että Suomessa ovat kansalliskielet suomi ja ruotsi. Laissa ei missään käytetä sanaa "kaksi" puhuttaessa Suomen kansalliskielistä. Kukaan ei voi rekisteröityä kaksikieliseksi.

Väitteet Suomen kaksikielisyydestä luovat käsityksen että nämä kaksi kieltä toimisivat yhtäaikaa ja samassa paikassa. Todellisuudessa vain osa rannikosta on ruotsinkielinen ja koko sisämaa on yksikielinen suomenkielinen. Suomessa on jo lainkin mukaan yksikielinen alue, Ahvenanmaa. Suomi on siis jo kaksinkertaisesti yksikielinen, koska Ahvenanmaa on ruotsinkielisesti yksikielinen ja manner suomenkielellä yksikielinen.

Satoja vuosia kestäneen pakkoruotsin takia me olemme joutuneet LUOPUMAAN päättää omista asioistamme. Me emme saaneet päättää omista asioistamme emmekä saaneet käyttää omaa äidinkieltämme viranomaisten kanssa, jouduimme syrjityiksi omassa maassamma josta kärsimme vielä tänä päivänäkin.

Me otamme takaisin itsenäisyytemme ja oikeuden päättää asioistamme jopa vieraista kielistä joita aiomme opiskella.

Esimerkki apartheidista Suomessa:

KIELIMUURI RUSKEASUOLLA
22.8.2008
Suomenkielisille ei myydä mökkejä
Suomenkielisille annetaan huutia Ruskeasuon siirtolapuutarha-alueella.

http://www.iltalehti.fi/helsinki/200808228137027_h...

http://www.shsweb.fi/forum/1/194585/

M.m. tämä seuraava on tärkeä asia suomen kielen kehityksen kannalta.

Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Se_Wsi_Testamenti

" Agricola aloitti käännöstyön jo 1530-luvun alussa opiskellessaan Wittenbergin yliopistossa, minne tuohon aikaan lähetettiin kääntäjiksi sopivia nuoria miehiä opiskelemaan.[2] Käännös oli valmiina jo vuonna 1543, mutta kuningas antoi sille painoluvan vasta vuonna 1547. Kirja painettiin Tukholmassa Amund Laurentssonin kirjapainossa. "

Taas jälleen ruotsinkielinen esti jälleen suomen kielen kehityksen monella vuodella.

Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mikael_Agricola

" Agricolan suurena tavoitteena oli kääntää koko Raamattu, mutta urakka tyrehtyi rahoituksen puutteeseen. Hän suomensi kuitenkin osia Vanhasta testamentista teoksissa Dauidin Psalttari, Weisut ia Ennustoxet Mosesen Laista ia Prophetista Wloshaetut ja Ne Prophetat. Haggai. SacharJa. Maleachi. "

Rahoituksen puute ei vaivannut kun ruotsin kielistä raamattua käännettiin ja painettiin, kuitenkin suomalaiset ovat olleet maksamassa veroillaan ruotsin kielistä Raamattua Ruotsin kuningaskunnassa. Suomenkieliset maksoivat ruotsinkielisen Raamatun käännöksen mutta eivät saaneetkaan rahoja omankieliseen Raamatun käännökseen.

Tässä on selitys sille miksi raamattu käännettiin kokonaisuudessaan suomeksi vasta 101 vuotta myöhemmin kuin ruotsin kielelle. Suomenkieliset kustansivat raamatun käännöksen ruotsiksi mutta kuningas eväsi rahoituksen 101 vuotta suomenkieliselle käännökselle. Tämän takia haluamme päättää omista asioistamme tästä aina eteenpäin.

Kielirekisteröinti on lopetettava Suomessa rasistisena. Suomessa ei olla opittu mitään, siksi täällä on rasismi valloillaan. Ihmiset jaotellaan ja siten heidän mahdollisuudet opiskella ja menestyä riippuvat mihin ryhmään kuuluvat. Suomi ei kuulu sivistysvaltioihin ennen kuin kielijaottelu poistuu.

Ilman yhteistä historiaa Ruotsin kanssa meillä olisi jääneet monet hankaluudet pois. Me emme olisi olleet osallisia Ruotsin sodissa ja olisimme säästyneet pakko-otoilta ja ylimääräisiltä veroilta joita Ruotsi kantoi sotien takia. Suomi oli maailman suurin tervantuottaja, mutta olimme pakotettuja myymään tervamme Kuninkaalle, joka möi sen sitten suurella voitolla kansainvälisillä markkinoilla. Niillä rahoilla Ruotsi sitten rakensi yhden maailman suurimmista linnoista ja kävi sotia.

On naurettavaa väittää että olisimme menettämässä jotain jos emme liittoudu (kulttuurisesti, Pohjoismaiden Neuvosto, kielellisesti pakkoruotsin avulla) Ruotsin kanssa. Olisimme saavuttaneet paljon enemmän ilman Ruotsia, olemmehan aina olleet ahkerampia ja eläneet köyhemmin, säästäväisemmin, kuin naapurimme. Nämä naapurimme vain ovat olleet riistämässä meitä ja siten saaneet osan meidän työmme hedelmistä.

Suomenkielisillä voi olla jonkinasteista svekofobia mutta se ei ole ongelma, vaan ruotsinkielisten segregaatio, aito nousukkuus ja ylimielisyys suomalaisia kohtaan. Vähemmistö ei halua olla enemmistön kanssa tekemisissä. He haluavat eristäytyä ja vaativat erityiskohtelua. Kaksikielisyys mahdollistaa syrjinnän. Vaatimalla kieleen perustuvia oikeuksia voidaan osa kansasta syrjäyttää.

Ruotsinkielisten fobian polttoaineena suomenkielisiä kohtaan toimii sitkeä ylemmyydentunto. Kuva suomen kielestä rahvaan kielenä elää sitkeästi Tammisaaressa, Närpiössä ja ruotsinkielisissä purjehdusklubeissa, joihin ei päästetä suomenkielisiä.

Kaikille pakotettu pakkoruotsi ei ole kielitaitoa, sillä ei voi erottautua työmarkkinoilla. Monipuolinen kielitaito tarkoittaa muuta kuin pakkoruotsia ja on edellytys pienen maan selviytymiselle talouden ja kulttuurien kilpailussa.

On asennevamma ihailla alistajiaan ja hyväksyä oman identiteetin vähättely. Suomenkielisten historiassa on liian paljon oman pesänlikaajia. Emme enää halua antaa moisten politikkojen ja johtajien määrätä asioistamme. Paavo Lipponen, Kimmo Sasi, Jan Vapaavuori, Heidi Hautala, Tarja Halonen ja useat muut pakkoruotsittajapoliitikot ovat myyneet suomalaisuuden ruotsalaisuuden alttarille omien asennevammojensa takia.

Pohojan Poika

"Kielirekisteröinti on lopetettava Suomessa rasistisena."

Olen samaa mieltä. Tietääkseni missään Pohjoismaassa ei rekisteröidä henkilöiden äidinkieltä eikä kai missään muuallakaan Länsi-Euroopassa.

Väestörekisterin äidinkielimerkintää käytetään kansalaisten eriarvoiseen kohteluun. Jopa syrjintään. On mm terveyskeskusyksiköitä, joihin pääsemiseksi on haettava ja pääsy riippuu rekisterissä olevasta äidinkielimerkinnästä.

Väestörekisterin äidinkielimerkinnät tulee tuhota. Erikieliset voivat pyytää millä kielellä haluavat asioida viranomaisten kanssa. Se olisi oikeudenmukaista myös suomenruotsalaisia kohtaan, koska monet heistä osaavat paremmin suomea kuin ruotsia, joka voi olla rekisteriin merkitty äidinkieli.

Börjerssön Aatelinen (nimimerkki)

Minusta on hienoa että siellä itärajan lähellä rahvaat perunanenät osaavat palvella meitä sivistyneempiä hyvin sekä koko Suomessa yleensä. Itseasiassa vihaan Venäjää niin paljon etten siellä käy koskaan, mutta periaate on tärkein.

Se ei ole kohtuutonta jos jonkin verran sivistyy suomalainen metsäkansalainen. Sitä paitsi voihan sieltä itärajalta muuttaa vaikka Ahvenanmaalle jossa suvaitsevat antavat evakoille parhaat mahdollisuudet integroitua jos on alkuperäiseltään sukua Ahvenanmaalla. Ainakin RKP uhraa teidät ulkomaalaisten takia jotka tulevat kovasti paiskimaan hommia esim. tulkkeina.

Meillä on tälläisiä tärkeitä haasteita viedä esim. Pohjanmaa-laiva kansainvälisille vesille suojaamaan merirosvoilta. Saattaa olla että ne integroidaan Suomeen tuliaisina linnassa istumisen jälkeen.

Jotkut vääristelevät historiaa. Kyllä ruotsalaiset ovat aina Suomelle antaneet kaiken hyvän että Suomi itsenäistyi sekä Ruotsin vallan alla Suomesta käytetyn "verot" käytettiin Suomen hyväksi. Esimerkiksi Munsalan soutajat olivat viikinkejä jotka lähtivät urheasti länteenpäin veneillä. Ahvenanmaalaiset ovat nettomaksajia sekä urheita sotilaita. Suurimmat mediat ovat olleet aina suomalaisten puolella.

Pakkoruotsi on vapaaehtoista. Kuollakin voi tai muuttaa pois.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kansanedustaja ja FT rouva Päivi Lipponen.

"Niin kauan kuin Suomi on virallisesti kaksikielinen maa, en uskaltaisi suositella lapsille ruotsin opiskelun jättämistä pois lukujärjestyksestä."

Kannattaisi rohkeasti ajatella tulevaisuutta eli sitä, ettei Suomi ole enää kaksikielinen maa niin kuin ei Ruotsi, Venäjä tai Virokaan.

Tietääkö Holmila kuka on A.O. Freudenthal? (nimimerkki)

Holmila ei ainkaan ole perehtynyt Suomen eikä Ruotsin historiaan. Hän ei myöskään oli tietoinen suomen nykyasemasta Ruotsissa ja Ahvenanmaalla. Kukaan Suomessa ei vakavasti halua ruotsinkielisen vähemmistön katoamista, ainoastaan vain sitä, että kielivähemmistö saa sille kuuluvan aseman - kielivähemmistön aseman.

Holmila katsoo että jos ryhmällä A on viisi marmorikuulaa ja ryhmällä B 95 marmorkikuulaa, tasa-arvo on sitä, että 100 marmorikuulaa jaetaan suhteessa 1:1 eli 50 marmorikuulaa sekä ryhmälle A että B. Tähän viittaava tasa-arvo vallitsi Etelä-Afrikassa vuoteen 1991 saakka.

Holmilan kirjoitus lattana, henkisesti laiska, pinnallinen ja yksisilmäinen, josta paistaa kokonaan historian ja kulttuurin tuntemus.

repe (nimimerkki)

Pikkusieluinen blogisti poisti kaikki kommenttini, kun kerroin hänelle hieman, millainen hän on.

Käyttäjän paulaholmila kuva
Paula Holmila

Olen poistanut kaikki holokaustin kieltävät ja erästä ministeriä henkilönä herjaavat kommentit neuvoteltuani ensin päätoimittajan kanssa . Minun persoonaani, kirjoitustaitoani ja älyäni koskevat huomiot on tietenkin kaikki jätetty elleivät ne olleet noissa yhteyksissä. Poistettuja kommentteja oli viisi ja niistä useampi oli tältä Repeltä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Repe alkaa olla kärkitoimittaja, kun hän on jo viiden poiston sarjassa. Seuraavaksi herää kysymys, onko "Suomen kansalla oikeus tietää" mitä repe oikein kirjoitti sensuuritta.

Ehdotan, että repe kirjoittaa Suomi24.fi -palstalle kohtaan WWW-sivujen mainostaminen, mitä repe oikein kirjoitti.

"Suomen kansalla on oikeus tietää"

- Paula Lehtomäen puolison yksityisomaisuus
- Matti Vanhasen naisystävät
- Raha-automaatti ry:n eri säätiöiden kautta kanavoima puoluetuki suurten puolueiden kansanedustajille

Onko Suomen kansalla oikeus tietää, kuka repe on ja kuka Paula Holmila tosiasiassa on?

Hyviä kysymyksiä!

Se, mihin tosiaan voisi ihmisoikeus-Suomesssa keskittyä, on länsimaisen sivistyksen puolustaja Suomessa, profesori Axel Freudenthal, jonka hengessä on Suomessa kasvatettu jo kuusi sukupolvea loitamaan länsimaisen sivistyksen valoa raukoilla rajoilla.

Ehdotan, että Uusi Suomi kutsuu koolle Österbottenille, Bottalle, juhlaseminaanin "Minun Akselini", jossa ihmiset saavat esittää näkemyksiään tästä Suomenmaan historian suurmiehestä. Juhlavieraaksi voisi kutsua suvaitsevisuuskyysmyksiin erikoistuneen Astrid Thorsin ja puheenjohtajaksi Hufvudstadsbladetin päätoimittajan. Ehkä myös sotilaspastori Lauri Oinosen.

Projektipäällikkö (nimimerkki)

Jos Etelä-Afrikan valkoiset olisivat ymmärtäneet käydä opintomatkalla Suomessa tutustumassa täkäläiseen järjestelmään ja siihen miten kieleen/etnisyyteen/muuhun jonninjoutavaan perustuvaa luokkayhteiskuntaa pidetään sisäsiististi yllä, elämä voisi olla sielläkin vielä - kuin ennen. Mutta eiväthän ne valkoiset ymmärtäneet siellä edes tehdä itsestään maailman silmissä uhria - vaikka lukumääräisesti pieni poloinen vähemmistö olivatkin. Saattoivatpa olla myös liian itaria ostaakseen rahalla ystäviä ja ymmärtäjiä.

repe (nimimerkki)

Joko kirjoittaja on äärettömän tyhmä tai sitten hän vain on valinnut mielistelylinjan. Miellyttämisen niitä voimia kohtaan, jotka Suomessakin ovat aloittamassa mielipidevainoja Saksan malliin. Saksassa ovat tuhannet ihmiset saaneet tuomion vain siksi, että ajattelevat historiasta eri tavalla kuin valtaeliitti ja sanovat sen ääneen. Harmaahapsiset professorit joutuvat linnaan eikä ehdonalaiseen pääse vain siksi, että ovat esitelleet tutkimuksiaan tai sanoneet liian paljon totuuden suuntaan.

Tämä blogisti levittää vainoajien propagandaa ja sensuroi tiedot tuhansista mielipidevangeista.

Käyttäjän paulaholmila kuva
Paula Holmila

Höpsistä. Saksassa on tosiaan natsipropagandan kieltävä laki mutta ei tuhansia mielipidevankeja. Ei ole mielipide vaan väärä fakta väittää kuten Repe ettei ollut tuhoamisleirejä ja miljoonien juutalaisten, mustalaisten, homoseksuaalien, kommunistien ja vastarintaliikkeen edustajien kaasuttamista. Se on väärä tieto, ei mikään poliittinen mielipide. Mutta en kylläkään kirjoittanut kieliopinnoista vaan psykologian perusteella stereotypioista ja mainitsin aiheesta muutamia historiallisia esimerkkejä - käsittääkseni melko neutraalisti.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Höpsistä. Saksassa on tosiaan natsipropagandan kieltävä laki mutta ei tuhansia mielipidevankeja.

* Eikö juuri se, että ei ole mielipidevankeja niin kuin Suomessa, osoita, miten kauhean totalitarismin vallassa Saksan ja Itävalta elävät sananvapauden suhteen? En usko, että Saksassa tai Neuvostoliitossakaan oli paljoa mielipidevankeja enää 1942.

Ei ole mielipide vaan väärä fakta väittää kuten Repe ettei ollut tuhoamisleirejä ja miljoonien juutalaisten, mustalaisten, homoseksuaalien, kommunistien ja vastarintaliikkeen edustajien kaasuttamista.

* Mielipide on mielipide. Se voi osoittautua myöhemmin oikeaksi tai vääräksi. Se, että saa esitää mielipiteensä vapaaksi on sananvapautta, joka on ihmisoikeus. Se on jokaisen avohoitopotilaan oikeus. Lukijalla ja kuulijalla on oikeus lähdekritiikkiin. Sananvapaus on olemassa, mutta kenelläkään muulla kuin oppivelvollisuuskoulun oppilaalla ei ole valvollisuutta uskoa sanottua tai kirjoitettua.

Se on väärä tieto, ei mikään poliittinen mielipide.

* Miten väärän tiedon voi erottaa mielipiteestä? Eiväthän kaikki tieteenharjoittajatkaan luovu väärästä mielipiteestään, jota kivenkovaan väittävät tiedoksi aj tieteeksi.

Mutta en kylläkään kirjoittanut kieliopinnoista vaan psykologian perusteella stereotypioista ja mainitsin aiheesta muutamia historiallisia esimerkkejä - käsittääkseni melko neutraalisti.

* No et nyt kyllä kirjoittanut neutraalisti tai melko neutraalisti, vaan aivan perinteisesti vähän neutraalisti toistaen melko monta tuttua, turvallista, perinteistä ja ennakkoluuloista clichétä.

repe (nimimerkki)

Vaikea onkia asioita esiin, kun nämä "rikokset" hukkuvat saman syytteen alle, kuin rasistiset tai äärioikeistolaiset yms. rikokset. Kuitenkin vuonna 2000 oli 14 000 tuomiota, joista ns propagandarikoksia 65 %. Tämä voi olla materiaalia, jossa syyllistytään kansanryhmää vastaan kiihottamiseen, mutta saman otsikon alle on ympätty myös holokaustin epäily ja jopa ihmettely, miksi se olisi ainutkertainen (ns holon suhteellistaminen). Myös Saksan 30-kuvun näkeminen liian positiivisessa valossa.

Kuinka niin oikeusministeriä mustaavaa kirjoittelua, jos koko hallitus on tällaista ajamassa Suomeen. Minusta ihmisen vangitseminen sillä perusteella, että hän perustellusti epäilee kaasutusten olemassaoloa, on itse natsistista menoa ja jos hallitus ajaa Suomeen mielipidevainot tältä phjalta,se syyllistyy rikokseen ihmisyyttä vastaan ja on vaihtanut Suoemn demokratian viimeisetkin rippeet neuvostoliittolaisiin vainoihin.

repe (nimimerkki)

Muuten, mustalaisten ja homojen kaasutuksen saa kieltää ihan Saksassakin. Itse asiassa on länsisaksalainen oikeuden päätös, jonka mukaan mustalaisia ei vainottu Kolmannessa valtakunnassa. Rolf Kosiek on koonnut kirjaansa katsauksen siitä, mitä oikea tiede sanoo mustalaisuhreista. Tiedot sadoista tuhansista mustalaisuhreista ovat peräisin 70-luvulta USA:n medioista ja siitä lähtien tällaista on alettu toistaa medioissa ja saksalaisten ym. poliitikkojen suulla ilman mitään lähdettä. Saksalaisilta poliitikoilta on joskus tivattu lähdettä. Mustalaisia vainottiin lähinnä Romaniassa ja Slovakiassa ja pääosa ufreista tuli karkotuksista näistä maista itäalueille. Saksa ei tällaiseen osallistunut.

Juuri holokaustin epäilemisestä eli liian erilaisesta kuvaamisesta tulee muuten yleensä kova tuomio noissa maissa (Saksa ja Itävalta), joissa ei koskaan ole ollut demokratiaa. Oli vankeja paljon tai vähän, niin yhteiskunta kitkee toisinajattelun joka tapauksessa ja uhraa paljon voimavaroja tähän. Pian meilläkin.

Ale Handro (nimimerkki)

Oli se sitten joidenkin poliittista historiaa tuntevien mielestä tyhmää tai ei, niin voisimmeko me suomalaiset olla edes 2000-luvun ylpeitä siitä, että meillä on kohta 100-vuotias itsenäinen valtio, jonka nimi on SUOMI. Siis Suomi - ei Ruotsi, eikä Venäjä. Emme voi taata onko asia näin enää 2100-luvulla, mutta voisimmeko nyt osoittaa vapautemme puolesta taistelleille, että olemme ylpeitä suomalaisuudesta. Sellaisia suurvaltoja kuten Italia, Ranska ja Saksa katsotaan ylöspäin ehkä osin siksi, että he eivät häpeile olla ylpeitä omasta maastaan, johon oleellisena osana kuuluu oma kieli. Vaikka uskallammekin nykyään osin pitää puoliamme mitä tulee Venäjään, niin Ruotsiin pitää jostain syystä olla edelleen rähmällään.

Me emme voi näin pienenä valtiona olettaa, että missään muualla opeteltaisiin suomen kieltä meidän takia, mutta me voimme vaatia, että edes omien rajojemme sisällä ensisijainen kielemme olisi suomi. En näe siinä mitään pahaa, että osa kansasta puhuu vähemmistökieliä kuten ruotsia, venäjää, saamea, somalin kieltä jne. Eihän missään maassa puhuta vain ja ainoastaan yhtä kieltä. Kyllä elämä olisi vaan kaikilla helpompaa kuin nyt, jos siirtäisimme pakkoruotsiin käytetyt resurssit siihen, että kaikilla vähemmistökieliä puhuvilla olisi tehokkaampaa pakkosuomen opetusta.

Enemmistö kansasta ei halua jatkaa nykymenoa pakkoruotsin ja virkamiesruotsin suhteen. Mitä sitten tapahtuisi jos valitsisimme seuraavalle kaudelle eduskuntaan edustajia, jotka muuttaisivat perustuslain sellaiseksi, jollaiseksi enemmistö kansasta sen haluaisi? Väitän, että uhkakuvana olisi se, että ruotsinkieliset suuttuisivat tästä päätöksestä niin, että he sulkeutuisivat täysin omiin piireihinsä ja pakottaisivat kaikki ruotsinkieliset puhumaan keskenään vain ja ainoastaan ruotsia kaikissa elämän eri tilanteissa. He siis jatkaisivat tätä samaa rotuerottelua kuin nytkin, tosin ehkä hieman kiihkoisemmin ja kovemmalla äänensävyllä.

.."omat sisäänkäynnit ja omat välitunnit tarhoissa" .. huh huh, jos joku suomenkielinen valkoihoinen heteromies olisi edes ehdottanut tuollaista, olisi hänet teloitettu jo aikaa sitten.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Oli se sitten joidenkin poliittista historiaa tuntevien mielestä tyhmää tai ei, niin voisimmeko me suomalaiset olla edes 2000-luvun ylpeitä siitä, että meillä on kohta 100-vuotias itsenäinen valtio, jonka nimi on SUOMI. Siis Suomi - ei Ruotsi, eikä Venäjä."

Suomi on Newsweekin mukaan maailman paras maa. Jotkut uskovat jopa Newsweekiä.

Mutta asiaan. Ei Suomi ole itsenäinen valtio, koska sen korkein oikeus on ulkomailla Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Suomi ei ole itsenäinen valtio senkään vuoksi, että se haastetaan EY-tuomioistuimeen, mikäli se ei ole siirtänyt direktiivejä kansalliseen lainsäädäntöön määräajassa. Suomi joutuu siis oikeudelliseen vastuuseen itsenäisyydestään, jos se käyttäytyy itsenäisesti ja siis on itsenäinen. Suomella ei ole omaa tullilaitosta eikä omaa rahaa.

Suomella on vähemmän oikeuksia kuin Venäjän keisarikunnassa Suomen suuriruhtinaskuntana. Miten siis kukaan voi väittää, että Suomi on itsenäinen?

Leporello (nimimerkki)

Siis olen pitänyt kokopäiväkommentoija Tapio O. Nevaa tähän asti välillä jopa hauskana ja älykkäänä kommentoijana, mutta nyt menee kyllä ihan överiksi. Eroan Tapio O. Neva -kansanedustajaksi yhdistyksestä.

Insinööri (nimimerkki)

Just så,

täsmälleen samaa mieltä. Kouluvuosieni jälkeen - olen insinööri, jota kielet eivät aikanaan lainkaan kiinnostanut - olen opetellut sekä englannin että ruotsin. Puhumaan ja lukemaan.

Puhun noita molempia ihan hyvin ja olen kumpaakin kieltä joutunut käyttämään työssäni. Harrastukseni on ruotsin historia, på svenska, sillä suomeksi kunnon tietoteoksia ei oikein löydy.

Olen aloittanut ranskankielen opinnot, historian takia ...

Olen sitä mieltä, että

1) Itä-rajalla olisi syytä osata paremmin venäjää kuin ruotsia
2) ruotsia on monta syytä osata
3) englantia oppii joka tapauksessa auttavasti, vaikka sitä ei koulussa lukisikaan

jne

OPetelkaa nyt p-kele kieliä, maailma avartuu.

Yrittäjä (nimimerkki)

Ja minä sitä mieltä, että:

1) oletettavasti
2) vähissä ovat
3) ei kai kukaan oikeasti ole rakentamassa maamme kilpailukykyä maailman ylivoimaisesti tärkeimmän kielen "auttavan" osaamisen varaan?

Järki käteen p-kele.

Käyttäjän hannukoho kuva
Hannu Koho

Suvaitsevaisuudelle olisi tilausta, kysykää vaikka Päiviltä:

http://lipponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/48326-kuk...

Vieras (nimimerkki)

Taas yksi nettikeskustelu meni raiteiltaan. Kolumnisti yritti kertoa stereotypioista ja sen vaaroista mutta jo ensimmäisessä kommentissa tuli sana "pakkoruotsi". Siitä se alamäki alkaa.

Timo Elonen (nimimerkki)

Puolisen vuotta sitten lopetin US:n blogien kommentoinnin. Tuntui siltä, että se ympäristö oli muuttumassa pelkästään perussuomalaisten vihamielisyyssiiven räyhäpaikaksi.

Nyt olemme saaneet kirjoittajan, jota minä aion lukea jatkossakin. Seuraavaksi luen Paula Holmilan aikaisemmat mielipiteet. Kiitos osoituksestasi, ettei totalitarismi ole vielä täydellistä Suomessa, että ajatella voi vielä vähän syvällisemminkin.

Tuossa avoimen yliopiston artikkelissa oli mielenkiintoisiakin näkemyksiä.
Mutta kun suvaitsevaisuuden lisäämiseksi tärkeimpänä esitettiin integraatiota, jossa ennakkoluuloinen on pitkään tekemisissä kohteen kanssa tasa-arvoisena, niin ennakkoluuloinen mielestäni hakeutuu sellaiseen tilanteeseen vain vahvistaakseen ennakkoluulojaan ja hakeakseen tukea niille.

Itse analysoin ennakkoluuloisuutta evoluution pohjalta. Ihmisen aivojen sisin osa on lähes sellainen kuin se oli liskojen aikaisella ihmisen esieläimellä. Jo silloin tämä eläin tunsi suurta pelkoa ja epäluuloa kaikkea outoa ja uutta kohtaan. Laumaeläimeksi kehittymiseen tarvitiin myös suvaitsevaisuutta, mutta laumaelämisen mukana tuli myös epäluuloisuus, pelko, viha ja agressiivisyys jotain kohtaan vain muiden yksilöiden reaktioista jopa vastoin omia tietoja ja kokemuksia.

Nykyihmisellä on se ominaisuus. Siksi ei saisi kuulua sananvapauden piiriin omien ennakkoluulojen ja pelkojen pohjalta tapahtuva toisiin kansoihin ja kansallisuuksiin kohdistuva kiihottaminen. Vaarat ovat valtavat. Kannattaa tutustua Jugoslavian tapahtumiin. Tunsin jossain määrin sitä maata. Minulle oli järkytys ja tuntuu käsittämättömältä, miten kahdessa, kolmessa päivässä miljoonasta kahteentoista miljoonaan olevat kansallisuudet, ihmiset jotka olivat asuneet ja tehneet työtä yhdessä naapureina edes tietämättä aikaisemmin naapurinsa "kansallisuutta", saatiin tappamaan toisiaan. Kun serbien keskuudessa levitettiin huhua kroaattien tappamista serbeistä ja kroaattien keskuudessa serbien tappamista kroaateista oli ihminen valmis "puolustamaan" omaa heimoaan eikä enempää todisteita tarvinnut.

Visitor (nimimerkki)
Tapio O. Neva (nimimerkki)

Nettikolumnistilla ei pitänyt hermo. Hän sanoi koodisanan "ruotsi" ja taivas räjähti.

taivaanrannanmaalari (nimimerkki)

Miksi sinä nollaneva puutut aina ihan kaikkeen?
Bysantin ja Venäjän tunnet paremmin kuin omat taskusi ja silti Simo Pietiläinen on ollut sinulle vuosikausia Pietilä.
Jo tässä hermostuu.

repe (nimimerkki)

Gerd Honsikin kirjassa Rassismus Legal? on laskettu Itävallan vasemmistolaisen vastarintajärjestön nostaamat kanteet ja annetut tuomiot väärien historiakäsitysten perusteella. Ja niitä on tuhansia. Toisessa kirjassa Fiend and Felon on kerrottu itävaltalaisesta poliitikosta, joka on puuhannut 600 ihmiselle potkut painostamalla työnantajaa. Syy: väärät mielipiteet historiasta.

Vieras (nimimerkki)

En ole lukenut kommentteja, joten ajatukseni on kai jo sanottu. Silti: kiitos kiihkottomasta kirjoituksesta ja avarasta näkemyksestä.
David Gutersonin romaani "Lumi peittää setripuut" kertoo toisen maaimansodan aikaisista tapahtumista amerikkalaisten ja japanilaisten välillä. Suosittelen.
Mwitä on moneksi. On sosiaalisia, helposti maailmaan tutustuvia. On myös jurottajia, urputtajia. Jos nyt kuitenkin muistaisimme; ensin miestä (nainenkin nykyisin kelvannee) tutkitaan, sitten vasta hutkitaan. Suomalaiseen oikeustajuun kuuluu näyttö ja todistus ennen tuomiota. Myös ennakkoluulojen suhteen. Oman käden oikeutta jakavat ovat yhteisön ulkopuolella.

repe (nimimerkki)

Mikko Uola kirjoittaa uusimmasssa Vapaussoturi-lehdessä seuraavasti: "Suomalaiset pyrittiin sen sijaan alistamaan henkisesti. Tätä henkistä traumaa meillä podetaan yhä edelleen. Meillekin saneltiin syksyn 1944 välirauhansopimuksen jälkeen, mikä on hyvää, mikä pahaa.

Yhä vielä näkyy merkkejä tällaisesta asenteesta. Kuluneena kesänä opetusministeriö päätti liittää Suomen Holocaust Task Force -järjestöön, jonka tarkoituksena on edistää holokaustin muistamista opetusta ja tutkimusta. Tunnetustihan tällaiset järjestöt ylläpitävät omaa totuuttan toisen maailmansodan aikaisesta joukkotuhosta. Vaikka monet tiedemiehet ovat asettaneet ns. virallisen totuuden monilta osin kyseenalaiseksi, tietyillä tahoilla saneltua totuutta halutaan rikkumattomana vaalia.

On syytä kysyä, mitä Suomi tekee tällaisessa seurassa. Vaikka jotkut yksittäiset kotoiset historianselittäjämme yrittävät liittää Suomen kyseenalaisin keinoin juutalaisten joukkotuhoon, ei Suomen toki pitäisi olla lakitekstein, tutkijoiden saamin vankilatuomioin ja ohjatuin mielipitein ylläpidetyn totuuden puolestapuhujana."

Don Juan (nimimerkki)

Luin vasta näin Aleksis Kiven päivänä tämän tekstin, joka on fiksu. Mutta nuo kommentit: mistä 30-luvun natsileiriltä tuo huru-ukkoporukka oikein tulee? Luetun ymmärtäminen on ainakin tuntunut jääneen suorittamatta. Vai käyttävätkö nuo kielifasistit kaikki mahdolliset paikat, mihin voisivat kiihkomieltään tyhjentää? Koska asiayhteyttähän pakkoruotsikommenteilla ei ole tuohon puheenvuoroon.

Alli (nimimerkki)

Olisit, Paula, voinut enemmänkin poistaa noita kommentteja. Kyllä ne hyvät tavat ja sopivuus ovat unohtuneet aika monelta. Oli nuo kommentit aika hurjaa luettavaa, kun vihdoin huomasin tämän blogin. Ihan hyvä teksti, mutta karmeita solvauksia ja henkilökohtaisuuksia ym.

Toimituksen poiminnat