Paula Holmila

Surkean lomasään hyvä seuraus

Heinäkuun huonoista säistä oli hyviäkin seurauksia: suomalaiset ovat etsineet muuta mukavaa tekemistä kotimaassa ja päätyneet taidemuseoihin ja kesänäyttelyihin. Aikaisempaa suuremmista kävijämääristä on ollut puhetta Fiskarsissa, Turussa ja Retretissä. Myös Helsingissä on ollut pientä nousua.

Kesänäyttelyilmiö syntyi samoihin aikoihin kuin kesäfestivaalitkin, 1960–70-luvuilla. Uranuurtajia oli muun muassa Aimo Tukiaisen aikanaan aloittama Oriveden Purnu, vieläkin toiminnassa. 1970-luvulla tehtiin navettanäyttelyitä, kuten Erkylän Ometta. Nyttemmin navettanäyttelyistä on onneksi luovuttu: taide tarvitsee suojatummat olot ja useimmiten myös kunnon valoa.

Kesä on myös ulkoilmanäyttelyille parasta aikaa: Hvitträskissä Kirkkonummella ja Laila Pullisen Nissbackassa Vantaalla on ollut vuosikausia puistoveistosnäyttelyitä. Ennen myös Helsingin juhlaviikkoihin liittyi ulkoilmanäyttelyitä. Monet niistä ovat jääneet lähtemättömästi mieleen, kuten Siirrettävä Tuonela. Ympäristötaide tuli Suomeen kesänäyttelyiden rinnalla. Taiteilija voi myös muokata ympäristöä teokseksi sen sijaan että tuo valmiita objekteja puistoihin. Juhlaviikot oli tässä uranuurtaja.

Retretti käynnistyi 1970-luvulla ja luolasto rakennettiin 80-luvulla. Retretin erittäin omaperäinen konsepti on nykyään hyvässä käytössä: luoliin sijoitetaan taidetta, joka sinne sopii, ja maanpäällisiin tiloihin järjestetään museaalisia oloja vaativat päänäyttelyt. Retretin Ellen Thesleff -katselmus on hyvin rakennettu ja korkeatasoinen. Muutakin nähtävää on niin paljon kuin ikinä jaksaa katsoa, ammattikatsojalle vähän liikaakin. Myös Taidekeskus Salmela Mäntyharjulla on varmasti kasvanut mittoihin, joista ei enää tarvitse laajentaa. Salmelassa on nähty paljon vaivaa huolitellun ja kauniin ympäristön vuoksi, mikä on tärkeä arvo sinänsä.

Ennen taidemuseot esittelivät kesäisin lähinnä kokoelmiaan. 1990-luvulta alkaen museoissakin on tajuttu, että kesä on tärkeä eikä toisarvoinen näyttelysesonki. Ihmiset käyvät näyttelyissä vapaa-ajallaan, ja kesällä heillä on aikaa enemmän. Nyt taidemuseoissa nähdään kesäisinkin korkeatasoisia, tutkittuja näyttelyitä. Suuntaus on oikea ja toivottava.

Tämä kesä on ollut taideyleisölle herkkua. Useammasta kuin yhdestä kesänäyttelystä olisi voinut sanoa, että tämä on kesän tapaus: Espoon taidemuseon Emman puuveistosnäyttely, Meilahdessa esillä oleva Sam Vanni -näyttely, Turun Taidemuseon Punaisten lippujen alla -katselmus Viron neuvoaikaisesta poliittisesta taiteesta, Wäinö Aaltosen taidemuseon Harry Kivijärvi -näyttely jne. Turun taidemuseossa on ripoteltu yleisöä varten kommentointivihkoja. Yleisön muistiinpanoista näkyi, että näyttely oli koskettanut, järkyttänyt, herättänyt ajatuksia.

Museoiden sisäänpääsymaksut saattavat olla este työttömille tai eläkeläisille, mutta ainakin Turussa, Helsingissä ja Jyväskylässä on otettu käyttöön ilmainen perjantai, jolloin museoon ei tarvitse ostaa pääsylippua. Myös tämä on taideyleisöä kasvattava uudistus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

alanmies (nimimerkki)
Täsmälleen samaa mieltä. Satoi tai paistoi - museoon tai näyttelyyn itse kukin oman makunsa mukaan ja vieläpä pikkurahalla. Savonlinnan oopperajauhlat ovat lällärikamaa hyviin museoihin tai näyttelyihin verrattuna. Museoiden lisäksi bongasin vanhoja kulttuurikapakoita, nekin ovat eräänlaisia eläviä museoita. Kirkot kiersin kaukaa.
Pörssipeluri (nimimerkki)
Kyllä ainakin täällä Turun suunnalla on ollut mitä mainioimmat lomasäät koko kesän ja miksei keväänkin. Hieman kuivaa tosin olisi voinut sataa enemmän puutarhan nimissä. Aurinko paistellut joka päivä melkein ja lämpötila ennen tätä hellekautta yli 20 jatkuvasti kumminkin eli juri sopivasti. Kyllä on vaikea käsittää mitä höpötystä tollanen huono lomasää homma oikein on. Jostain Siperiasta ko te puhutte vai Hälssinkistä? Muuttaisit sieltä pois tänne Suomen arvokkaimmalle ja parhaan sään omaavalle alueelle.
lgrohn (nimimerkki)
Korppoo ja Vaasa kilpailevat siitä, kummassa on eniten niitä päiviä, jolloin aurinko on paistanut ainakin osan aikaa.
yypee (nimimerkki)
Näin vaasalaisena kommentoisin että olkoon Korppoo aurinkoisin, sillä Vaasa on varmaankin tuulisin kaupunki...
jaska12 (nimimerkki)
No, ei se täällä Hellsinskissäkään mikään huono ole ollut. En ymmärrä mitä ihmiset odottavat Suomen kesästä, Mallorcaa? Jos nyt pari vuotta sitten oli kauhea helle, niin muistakaa, että sitä ennen tuli vettä kuin aisaa. Joten tämä kesä on ollut kekimäärin hyvä. Eikä se sää siel tois puol jokkee sen kummosempi ole, mut ihan hyvä keä.
EdisPearl (nimimerkki)
Paula Holmila kirjoitti lukuisista hienoista taidenäyttelyistä, joita meillä tänäkin suvena on paljon ja todella hyviä sellaisia. Itse olen sellainen moukka, että en ole vielä näissä käynyt, mutta tulen kyllä sen tekemään. Kirjoituksestasi sain myös erittäin hyviä vinkkejä, missä kannattaa käydä. Sieltä löytyi monta sellaista, joissa ehdottomasti haluan vielä tämän kesän aikana käydä. Joten kiitos Paula hyvistä vinkeistäsi:) Esimerkiksi Wäinö Aaltosen museon Harry Kivijärvi-näyttely kiinnostaa, kuten Retretin Ellen Thesleff-näyttely. Minulla on jopa suuri ilo ja kunnia tuntea Kuvanveistäjä, Akateemikko Wäinö Aaltosen lähisukulainen. Olemme erittäin hyviä ystäviä. -EP-
Liike (nimimerkki)
Auringonotto taitaa olla kaikista varoitteluista huolimatta niin suosittu harrastus, että +25 lämpötila ja selkeä taivas vähentävät sisätilan nautintojen suosiota. Rusketuskelistä ei ole tosiaan näyttelyiden järjestäjien onneksi ollut haittaa tänä kesänä. En ole käynyt katsomassa tuota mainitsemaasi Turun Taidemuseon..., noh, tapahtumaa. En myöskään aio mennä, vaikka se olisi vielä auki. En toki väheksy poliittista taidetta, sehän on hyödyllistä ja tehokasta tehtävässään - joskus jopa taiteellisesti mielenkiintoista. Kommunismi aiheutti kuitenkin niin paljon surua vielä elossa olevillekin ihmisille, ettei sen propagandaa ehkä tarvitsisi nostaa jalustalle näyttelyä järjestämällä. P.S. Kun nyt olet hollilla ja pidät maalaustaiteesta, mitä tekisit tuossa tilanteessa, jos omistaisit kyseisen van Goghin: Linkki Uuden Suomen artikkeliin
EdisPearl (nimimerkki)
Tosiaan mietiskelin asiaa, kun juttu ilmestyi tähän julkaisuun. Olisi aika paha paikka. Tässä kyseisessä tapauksessa minusta tuo peitetty kuva näyttää paremmalta kuin päällä oleva, mikäli se on kokonaisuudessaan vain tuollaista "sutimista". -EP-
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
On Vanhan valokuvataiteen museo! Siellä oli suorastaan harras tunnelma 2.6, jolloin itse olin siellä. Museo on Hesassa, ja siellä esitetään talvisotaamme kuvaavaa aineistoa.
paulaholmila (nimimerkki)
Kiitos lisävinkistä Simo Perttula, suosittelen Helsingissä Valokuvataiteen museon näyttelyiden l(Kaapelitehdas) lisäksi myös Amos Andersonin taidemuseon vesivärinäyttelyä http://www.amosanderson.fi/#lang=fi&page=t10

Toimituksen poiminnat